Druk op Euronext na bod op Londen

Euronext is voor het blok gezet door een vijandig bod van een bank uit Australië op de London Stock Exchange (LSE)....

Euronext moet nu besluiten een hoger bod te doen. De eigenaar van onder meer de beurzen in Parijs en Amsterdam heeft interesse getoond voor overname van de beurs in Londen, maar kan geen verdere actie ondernemen zonder dat de Britse mededingingsautoriteiten uitsluitsel hebben gegeven over de machtspositie die de beurs daardoor krijgt.

De Office for Fair Trading (OFT) wil niet dat Euronext behalve in de handel ook de sterkste partij wordt in de afwikkeling van effectenorders, de zogenoemde clearing. Euronext moet voor eind februari duidelijk maken of het akkoord gaat met een beperking van het marktaandeel in de afwikkeling van effectenorders tot 15 procent.

Het bod uit Australië kwam donderdag niet onverwacht. Macquarie Bank maakte al lange tijd avances in Londen, maar die werden botweg van de hand gewezen door het bestuur van de beurs waar Clara Furse – een in Canada geboren Nederlandse – de dienst uitmaakt.

Macquarie zegt na overleg met aandeelhouders van de LSE toch besloten te hebben een vijandig bod te doen. ‘Het huidige bod van 580 pence per aandeel is aantrekkelijk voor de aandeelhouders’, aldus de Australische bank. Maar de LSE noemt het bod ‘bespottelijk’. ‘Het is een korting op de waarde van de LSE, terwijl er een overnamepremie zou moeten worden betaald.’ De beurskoers van de LSE ligt op dit moment boven de 600 pence. Gisteren sloot de koers van het fonds op 616 pence, vier pence lager dan woensdag.

Al sinds een jaar is de LSE een overnamedoelwit. Deutsche Börse bood in december vorig jaar 1,3 miljard pond op de Londense beurs, maar kreeg daarover ruzie met de eigen aandeelhouders die het te veel geld vonden. Concurrent Euronext, die in Londen al de optie- en termijnbeurs Liffe bezit, kondigde daarop aan ook een bod op de effectenbeurs te overwegen. Sinds die tijd is er echter niets gebeurd.

Macquarie fietst met zijn bod nu door deze heel omzichtige procedure heen. De gebruikelijke gang van zaken is nu dat andere partijen binnen een bepaalde termijn de kans krijgen een formeel bod op tafel te leggen. Euronext studeert nu op een volgende zet.

Macquarie is de grootste zakenbank van Australië. In Groot-Brittannië heeft ze belangen in een productiebedrijf van de BBC en een tolweg rond Birmingham.

Meer over