Door financiële problemen geplaagde Blokker verkoopt Intertoys aan Brits opkoopfonds

Speelgoedketen Intertoys komt in handen van een opkoopfonds. De Britse private equity-investeerder Alteri neemt het over van winkelconcern Blokker, dat het in de etalage had gezet.

Een filiaal van Intertoys. Beeld anp
Een filiaal van Intertoys.Beeld anp

De speelgoedketen gaat, met inbegrip van alle winkels van Bart Smit en Toys XL en de circa 4.000 personeelsleden, over naar Alteri. Intertoys werd in 1976 opgericht in Gouda en exploiteert circa vijfhonderd winkels in Nederland, België, Duitsland en Luxemburg. Een overnamebedrag is niet bekend gemaakt.

Financiële problemen

Blokker verkeert in financiële problemen. Het concern leed vorig jaar een verlies van 180 miljoen euro. Ook andere dochters worden afgestoten. De woonwinkels van Leen Bakker werden eerder al overgenomen door Gilde Investments. Voor de interieurwinkelketen Xenos en de dumpwinkels Big Bazar wordt nog een koper gezocht.

Alteri kocht eerder in Nederland al de Britse winkels van de failliete schoenenketen van Macintosh en bood ook op de modezaken van McGregor. Normaliter blijft het fonds niet langer dan vijf jaar in het bedrijf. Daarna moet het weer worden verkocht of naar de beurs worden gebracht. Speelgoedketens hebben het op dit moment bijzonder moeilijk. De Amerikaanse gigant Toys 'R Us dreigt failliet te gaan en zelfs Lego heeft problemen. Door de opkomst van internetwinkels is de concurrentie fors toegenomen en zijn de marges afgenomen. Daarnaast speelt de jeugd tegenwoordig vooral op computers.

'Sterk merk'

Alteri zegt dat Intertoys 'een sterke positie' heeft. Dankzij de expertise van Alteri, dat gespecialiseerd is in retailbeleggingen, zou er een mooie toekomst mogelijk zijn. Vakbond CNV zegt tevreden te zijn met de transactie. 'De vierduizend betrokken medewerkers gaan mee naar de nieuwe eigenaar van Intertoys, de arbeidsvoorwaarden blijven intact bij de transactie en het sociaal plan verhuist mee', zegt bestuurder Martijn den Heijer. Blokker-bestuurder Jeroen Visser noemt Intertoys 'een sterk merk' en zegt erop te vertrouwen 'dat Intertoys zijn positie in Nederland kan versterken onder de nieuwe eigenaar'.

Blokker zet haast achter het afstoten van de speelgoeddivisie: ze wil de deal met de Britten voor eind volgende maand al afronden. Intertoys werd in 1976 opgericht als Hobo Faam, dat aanvankelijk de centrale inkoop en marketing deed voor een aantal winkels die zich louter in kinderspeelgoed specialiseerden. Drie jaar later werd besloten tot het logo Intertoys. Later werd ook de Volendamse keten Bart Smit overgenomen dat nu voor het grootste gedeelte in Intertoys is geïntegreerd.

Meer over