Dochter ING in de VS op zwarte lijst

De ING-dochter Netherlands Caribbean Bank (NCB) is door de Amerikaanse overheid op de zwarte lijst gezet. Amerikaanse bedrijven en burgers mogen sinds 28 juli geen zaken meer doen met deze handelsbank, die is gevestigd op de Nederlandse Antillen....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

De NCB is voor 50 procent in handen van ING en doet veel zaken met Cuba. De Amerikaanse overheid verbiedt de handel met Cuba. Sinds enkele jaren worden ook bedrijven die zaken doen met Cuba in de ban gedaan. De ING-dochter NCB staat om die reden sinds 28 juli van dit jaar op de zwarte lijst.

‘Wij zijn geïnformeerd door de Amerikaanse autoriteiten en onderzoeken momenteel de implicaties’, zegt woordvoerder Peter Jong van ING. ‘De Amerikaanse klanten van de NCB zijn door ons op de hoogte gesteld.’

Amerikaanse banken en banken met een vestiging in Verenigde Staten zijn verplicht om transacties te screenen met alle namen die op de zwarte lijst staan. De lijst van het Office of Foreign Assets Control (OFAC) van het Amerikaanse ministerie van Financiën is in het leven geroepen na de aanslagen van 11 september.

Op de lijst prijken vooral namen van terreurverdachten en organisaties die banden hebben met de terreurorganisatie Al Qa’ida. De Amerikaanse zwarte lijst is uitgebreider dan de lijst die de Europese banken hanteren. De Amerikanen plaatsen namelijk ook bedrijven op de zwarte lijst die zaken doen met de ‘staatsvijanden’ Cuba en Iran.

Slechts enkele Nederlandse organisaties staan op de OFAC-lijst. Er zijn drie stichtingen met een islamitische achtergrond die worden verdacht van terrorismefinanciering en waarvan de bankrekeningen zijn geblokkeerd. Het gaat om de Rotterdamse stichting Al Aqsa, het islamitische liefdadigheidsfonds Benevolence en de Nederlandse tak van de Saudische liefdadigheidsorganisatie Al Haramain. Ook de voor wapenhandel veroordeelde Nederlandse zakenman Guus K. staat op de OFAC-lijst.

Banken moeten heel serieus omspringen met de namen op de OFAC-lijst. Bestuursvoorzitter Rijkman Groenink van ABN Amro kwam vorig jaar in de problemen nadat was gebleken dat een vestiging van zijn bank in Dubai de criteria voor de OFAC-lijst niet goed toepaste.

Het Nederlandse ING was een van de eerste westerse banken die in 1993 voet aan de grond kregen in het communistische Cuba van Fidel Castro. In die periode richtte de bank-verzekeraar ook de joint venture Netherlands Caribbean Bank op.

Naast de Nederlandse bank bezitten twee Cubaanse financiële organisaties, Gilmar Project Finance Establishment en Banco Metropolitano, ieder 25 procent van de aandelen van NCB. Bij de Caribische handelsbank zijn enkele tientallen medewerkers werkzaam.

Meer over