Nieuws

DNB waarschuwt dat ’s werelds grootste cryptobeurs betrokken is bij illegale praktijken

Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt klanten voor ’s werelds grootste cryptobeurs Binance, dat betrokken is bij illegale activiteiten en wellicht zelfs bij financiering van terrorisme.

Volgens oprichter Changpeng Zhao heeft Binance geen hoofdkantoor, omdat het net als de cryptomunten waarin het handelt decentraal werkt. Beeld REUTERS
Volgens oprichter Changpeng Zhao heeft Binance geen hoofdkantoor, omdat het net als de cryptomunten waarin het handelt decentraal werkt.Beeld REUTERS

DNB meldt dat Binance actief is in Nederland zonder een wettelijk verplichte registratie. Dat betekent dat het concern illegaal bezig is en zijn diensten niet in Nederland mag aanbieden.

Mogelijk gaat DNB stappen ondernemen tegen Binance. Nederlanders die gebruikmaken van de cryptodiensten van Binance doen volgens DNB niets verkeerd, maar ze kunnen wel een verhoogd risico lopen om betrokken te raken bij witwassen of terrorismefinanciering, waarschuwt de toezichthouder.

Decentraal

Binance doet er veel aan om onder toezicht uit te komen. Zo is het bedrijf officieel gevestigd op de Kaaimaneilanden. Er is een kantoor in Singapore, maar het bedrijf heeft geen officieel hoofdkantoor. Volgens oprichter Changpeng Zhao is dat omdat het bedrijf decentraal werkt, net als de cryptomunten waar het in handelt.

DNB is niet de eerste toezichthouder die actie onderneemt tegen Binance. Vorige maand zei bijvoorbeeld de Italiaanse Consob al dat wat Binance doet niet mag. De financiële waakhond van het Verenigd Koninkrijk verbood Binance in juni al. In de VS wordt Binance ook onderzocht door justitie en de belastingdienst. Het bedrijf wordt verdacht van meewerken aan witwassen van geld en belastingontduiking. Dat DNB nu pas met een oordeel komt, is omdat er eerst eigen onderzoek gedaan moest worden.

Qua handelsvolume lijkt Binance veruit de grootste cryptobeurs ter wereld. Volgens de vergelijkingswebsite CryptoCompare is de afgelopen 24 uur ruim 30 miljard dollar aan digitale munten verhandeld op het platform. De eerstvolgende concurrent verhandelde in dezelfde tijdspanne nog geen 8 miljard dollar.

Meer over