DNB noemt meevaller maar mager

President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank vindt dat de huidige financiële meevaller van drie miljard euro in de staatskas moet worden teruggestort....

Wellink stelt dat er niet echt sprake is van een meevaller. Volgens hem is het in feite een verlichting van de tegenvallende financiële resultaten. ‘Daarom moet de huidige meevaller terug in de staatskas.’ Wellink is niet onder de indruk van de meevaller, omdat op andere gebieden nog steeds grote financiële tekorten bestaan.

Wellink zei verder in het interview dat ABN Amro voldoende heeft gedaan om het vertrouwen te herstellen na de schikkingen en bankschandalen van deze week bij de activiteiten van het Nederlandse bankconcern in de Verenigde Staten. ‘De maatregelen die ABN Amro heeft genomen, lijken mij voldoende diepgaand. Een aftreden van topman Rijkman-Groenink lijkt mij geen goed idee. ABN Amro heeft het vertrouwen in voldoende mate hersteld’, aldus Wellink.

Wellink vindt daarnaast dat De Nederlandsche Bank geen blaam treft in de ondergang van de Van der Hoop Bank. ‘Instellingen als Van der Hoop zijn zelf verantwoordelijk voor hun financiële doen en laten. Wij houden enkel toezicht. Van der Hoop voldeed aan alle eisen, maar vorig jaar ging het mis. We dachten dat het goed zou komen, maar dat bleek niet het geval.’

Wellink wijst op vergelijkbare situaties in andere landen, waar recentelijk ook banken failliet zijn gegaan. ‘Het was bij ons de langste periode ooit zonder een faillissement van een financiële instelling. Dit, terwijl er in de VS ook grote aantallen financiële instellingen over de kop gingen, net als in Spanje, Duitsland en Frankrijk. ‘Een dijk kan niet voorkomen dat er af en toe water overstroomt’, aldus Wellink.

Wellink zwakte zijn uitlatingen in de uitzending van Buitenhof een jaar geleden af. Toen zei hij dat de mensen in Nederland meer geld moesten gaan uitgeven om zo de economie weer op gang te brengen. ‘Ik bedoelde daarmee dat mensen meer geld moeten gaan uitgeven, mits ze het hebben.’ Wellink hekelde de leningen die mensen in toenemende mate afsluiten. ‘Als ze geen buffer hebben, zoals vermogen, een huis of aandelen, dan kan dat gevaarlijk zijn.’ Hij is wel optimistisch over de economische vooruitzichten. ‘Het vertrouwen in de toekomst mag best wat meer zijn dan bij sommigen nu het geval is. Vertrouwen is de basis van de economie’, aldus Wellink.

Meer over