DNB maakt testen apparatuur valse euro's openbaar

De Nederlandsche Bank (DNB) komt winkeliers tegemoet en gaat testresultaten van apparatuur tegen valse euro's openbaar maken...

Volgens DNB gaat het niet om een officiële goedkeuring. 'We zullen nadrukkelijk bij de test vermelden dat het om een momentopname gaat. We geven geen enkele garantie', aldus een woordvoerder van DNB maandag.

Producenten en importeurs van apparatuur tegen valse euro's testen al langer hun spullen bij DNB met valse biljetten die in beslag zijn genomen. Dat gebeurt nu nog onder strikte geheimhouding. De bedrijven mogen geen reclame maken met de resultaten. Of dat straks mag, is nog onduidelijk.

DNB kan geen garanties over de apparatuur geven, omdat de kans altijd bestaat dat er betere vervalsingen in omloop worden gebracht, aldus de zegsman van DNB. De centrale bank zal de resultaten 'de komende maanden' op haar internetpagina's publiceren.

In de eerste twee maanden van 2004 zijn 6348 vervalste biljetten onderschept. Over heel 2003 telde DNB ruim 26.000 valse euro's, een ruime verdubbeling ten opzichte van het eerste jaar van de euro (2002) en 8 procent meer dan in de laatste periode van de gulden. De 26.000 biljetten hadden een gezamenlijke waarde van 2 miljoen euro.

MKB-Nederland, de werkgeversorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf, is 'heel blij' met het besluit van DNB om de tests openbaar te maken. De organisatie heeft al vaak om zoiets gevraagd. 'Er is heel hard informatie nodig', stelt E. Prins van MKB. Zij wordt overstelpt met vragen hierover. Het is voor winkeliers niet te beoordelen wat voor apparatuur zij moeten aanschaffen, legt zij uit. 'Er is geen winkel waar ze naar toe kunnen om de apparaten met elkaar te vergelijken.'

Meer over