Directeur pensioenfonds Philips op borgtocht vrij

De van belastingfraude en valsheid in geschrifte verdachte Fred H., adjunct-directeur van de Philips Pensioenfondsen, is vrijgelaten. Zijn hechtenis is opgeschort....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Justitie pakte H. al bij het begin van de operatie Clickfonds op. Volgens een Philips-woordvoerder moet H. zich na zijn vrijlating 'onmiddellijk melden om gehoord te worden'. Of H. vrijdag al is gearriveerd, wist hij niet. Op de vraag of H. ontslagen is, wilde Philips niet direct antwoorden. 'Ik roep in herinnering wat Philips-topman Boonstra heeft gezegd. Die zei: voor hem is er geen toekomst meer binnen Philips', merkt de woordvoerder op. H. zelf was ook niet voor commentaar bereikbaar. 'We willen eerst tot rust komen', stelde zijn vrouw desgevraagd.

Het Openbaar Ministerie kwam H. op het spoor, nadat rechercheurs erin waren geslaagd enkele coderekeningen te kraken. De rekeningen zouden gebruikt zijn voor witwaspraktijken en belastingontduiking. De arrestatie van H. zorgde voor een schok binnen de pensioenwereld.

H. had via het Philips Pensioenfonds nauwe relaties met Adri S., oud-directeur van NIB Securities. Ook had hij een functie binnen het administratiekantoor TWE Holdings, een beheermaatschappij die het effectenkantoor Gestion controleerde, dat eigendom is van Strating. Deze functie had hij geheim gehouden voor zijn werkgever Philips Pensioenfonds. Dat had niet gemogen, zo verklaarde het pensioenfonds later. S. is een van de hoofdverdachten. Hij zit nog vast.

Vrijdag werd ook bekend dat R.R., directeur van het videobedrijf Aria Selecta uit Nijmegen, eveneens voorlopig nog in hechtenis blijft. Hij was een paar dagen geleden gearresteerd. Met de arrestatie van R. werd voor het eerst duidelijk dat er banden bestaan tussen de beursfraude-affaire en het criminele drugscircuit. R. wordt verdacht van witwaspraktijken en betrokkenheid bij een criminele organisatie. R. zou banden hebben met drugssmokkelaar Johan V., alias de Hakkelaar, en de Zwitserse vermogensbeheerder D. de Groot. De Groot is een van de hoofdverdachten binnen de beursfraudezaak. Donderdag werd bekend de voorlopige hechtenis van De Groot eveneens is opgeheven.

Meer over