Directeur Alberdingk Thijm moet weg bij uitgeversconcern PCM

Philip Alberdingk Thijm (44) moet na nog geen jaar al weer weg als directeur dagbladen van PCM Uitgevers. De Stichting Democratie en Media, de nieuwe eigenaar van het bedrijf na het vertrek van het Britse opkoopfonds Apax, heeft dinsdag het vertrouwen in de PCM-bestuurder opgezegd....

Alberdingk Thijm krijgt bij zijn vertrek ongeveer twee miljoen euro aan salaris en bonussen mee. Ongeveer de helft van dat bedrag komt uit het managementparticipatieplan dat Apax bij PCM introduceerde.

Alberdingk Thijm nam sinds afgelopen december voor 90 duizend euro deel in het aandelenplan. Omdat hij later instapte dan de anderen leden van het management, betaalde hij 107 duizend, waarvoor hij een lening ‘tegen een redelijk rentepercentage’ afsloot bij PCM.

Nu Apax vertrokken is en zijn rendement ruim gehaald heeft, keert het aandelenplan ongeveer tien keer de waarde van 90 duizend euro uit.

Volgens zijn contract krijgt de PCM-bestuurder een vertrekpremie mee van ongeveer twee jaarsalarissen. Dat kost PCM – inclusief gegarandeerde bonussen en pensioenbijdrages – nog eens bijna een miljoen euro.

Alberdingk Thijm is het niet eens met zijn ontslag en beraadt zich op zijn positie. De voormalig directeur van de FD Mediagroep werd vorig jaar door PCM aangetrokken om de multimediale ambities van de uitgever verder te versterken en de kranten van het bedrijf – de Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw en het AD – te laten groeien.

Alberdingk Thijm had naam gemaakt met de integratie van BNR Nieuwsradio bij Het Financieele Dagblad. Die krant groeide onder zijn leiding na een periode van daling.

Bij PCM heeft Alberdingk Thijm volgens de aandeelhouders – naast de Stichting Democratie en Media ook de Stichting De Volkskrant en de Stichting De Christelijke Pers – onvoldoende gepresteerd. De directeur lag ook slecht bij de leiding van de kranten, omdat hij zich te veel met details zou bemoeien. Ook met bestuursvoorzitter Ton aan de Stegge van PCM boterde het niet.

De raad van bestuur van PCM bestaat nu uit twee personen: Aan de Stegge en financieel directeur Bert Groenewegen.

De Stichting Democratie en Media is niet van plan een nieuwe directeur dagbladen te benoemen. Het is de bedoeling dat de kranten in de toekomst zelfstandiger gaan opereren binnen PCM.

Bovendien praten de eigenaren van de uitgever met de Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC) over een fusie. Mochten beide bedrijven samengaan, dan is NDC-baas Jan de Roos de beoogde topman van het fusiebedrijf.

Meer over