Dijsselbloem tikt Europese Commissie op vingers

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem wil dat een nieuwe onafhankelijke Europese instantie de ontwerpbegrotingen van de eurolanden gaat beoordelen. Dat oordeel moet tegenwicht bieden aan de begrotingsadviezen van de Europese Commissie, die volgens Dijsselbloem te politiek dreigen te worden.

Jeroen Dijsselbloem. Beeld anp
Jeroen Dijsselbloem.Beeld anp

In een openhartige toespraak tijdens een congres in Bratislava (Slowakije), wees Dijsselbloem op het streven van de huidige Commissie naar een meer politieke rol. Op zich heeft hij daar geen problemen mee, mits de beoordeling van de nationale ontwerpbegrotingen door Brussel niet 'gepolitiseerd' wordt. Die zorg heeft Dijsselbloem wel.

'Juist om deze reden' pleit hij voor de oprichting van een 'Euro-CPB' (Centraal Planbureau) dat los van de Commissie de ontwerpbegrotingen onderzoekt. Op basis van dit onafhankelijke advies kan de Commissie haar politieke oordeel geven. 'Ik denk dat dat de juiste aanpak is', aldus Dijsselbloem namens de negentien eurolanden.

De tik op de vingers van de Commissie komt op een pikant moment: donderdag presenteert ze haar economische najaarsramingen voor de EU-landen. Die spelen een belangrijke rol bij haar oordeel medio november over de ontwerpbegrotingen. De Commissie was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.

Vriendendiensten

Volgens betrokkenen is Dijsselbloem niet te spreken over de manier waarop de Commissie met de ontwerpbegrotingen omgaat. Onlangs vroeg - én kreeg - de Spaanse regering een vervroegd oordeel over haar begroting vanwege verkiezingen in december. Dijsselbloem vindt dat alle landen op basis van dezelfde ramingen en op hetzelfde moment beoordeeld moeten worden, om politieke vriendendiensten te voorkomen. Ook het feit dat de Italiaanse regering de deur platloopt van Europees Commissaris Moscovici (Economische en Monetaire Zaken), zint hem niet.

Pierre Moscovici. Beeld epa
Pierre Moscovici.Beeld epa

De Euro-CPB moet een buffer opwerpen tegen politieke beïnvloeding van het Commissieoordeel. De instantie kan bestaan uit vertegenwoordigers van de nationale planbureaus. Een soortgelijk idee werd deze zomer geopperd in een blauwdruk voor de toekomst van de eurozone, geschreven door onder meer Commissievoorzitter Juncker, EU-president Tusk, ECB-voorzitter Draghi en Dijsselbloem. Nieuw is dat Dijsselbloem de Euro-CPB nu duidelijk tegenover de Commissie zet.

Het Commissieadvies over nationale ontwerpbegrotingen is een van de lessen uit de eurocrisis: voorkomen is beter dan ontsporen. Een negatief Commissieoordeel noopt de lidstaat tot aanpassing van zijn plannen. Als de oordelen onderdeel worden van een politieke koehandel, missen ze hun doel. Buiten maar ook binnen de Commissie werd de eerdere milde behandeling van Frankrijk (twee jaar uitstel om de tekorteis te halen) bekritiseerd.

Meer over