Dijksma: Air France-KLM maakt eigen afweging

De luchtvaartgroep Air France-KLM maakt zijn eigen afwegingen als particulier bedrijf. Het heeft zijn eigen verantwoordelijkheid. Dit heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Luchtvaart) woensdag gezegd in de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Luchtvaart) op het Binnenhof Beeld anp
Staatssecretaris Sharon Dijksma (Luchtvaart) op het BinnenhofBeeld anp

Dijksma reageerde op de onrust bij parlementariërs over de plannen van Air France-KLM met zijn prijsvechter Transavia. Het bedrijf wil een deel van het Nederlandse belang in Transavia onderbrengen in een aparte maatschappij Transavia Company.

'Het is een beursgenoteerd bedrijf dat zijn eigen afwegingen maakt', aldus Dijksma. Ze wil daar niet tussenbeide komen. Wel zegt ze op te komen voor de Nederlandse belangen: het handhaven van Schiphol als mainport en het handhaven van veel verbindingen vanaf Schiphol met een belangrijke rol voor KLM. Ze wees hierbij ook op de rol van het vliegveld als banenmotor.

Dijksma noemde Air France-KLM één bedrijf dat vecht tegen concurrentie van buiten. Ze onderstreepte de noodzaak van kostenbesparingen, want 'het bedrijf als geheel moet ook sterk zijn.'

Het kan dan ook een goede zaak zijn als een deel van Transavia Holland in handen komt van de aparte Transavia Company, vinden Dijksma en ook minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën). Met die stap kan een betere samenwerking wordt bereikt en de efficiency worden bevorderd, aldus de bewindslieden.

Vorige week benadrukte Dijksma nog dat ze het geen goed idee vond om het Nederlandse Transavia onder zeggenschap van Air-France KLM in Parijs te brengen (+).

Lees hier (+) meer over het getouwtrek rond Transavia.

Meer over