Dierenbeschermers gaan slacht van jonge biggen aanvechten

Stichtingen, die zich inzetten voor het welzijn van dieren, gaan proberen de slacht van 500 duizend zeer jonge biggen (van drie tot zeventien dagen) te stoppen....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

De stichtingen vinden het afmaken van de biggen in strijd met de Europese wet- en regelgeving, waarin staat dat biggen jonger dan drie weken niet bij hun moeder mogen worden weggehaald. Ze willen dat Landbouw onmiddellijk stopt met de slacht.

Het is nog onbekend wanneer het geding dient. 'Het is echter duidelijk dat er haast bij is', zegt advocate K. Salomons van het kantoor Wladimirof & Spong, die namens de stichtingen optreedt. De ruimingsoperatie is midden vorige week begonnen en zal ongeveer drie weken in beslag nemen. Ook de Dierenbescherming heeft aangekondigd minister Van Aartsen en zijn departement voor het gerecht te dagen om hem te dwingen de biggenslacht te stoppen.

Van Aartsen heeft tot de slacht van de jonge biggen besloten (ze krijgen een dodelijke injectie en worden daarna verbrand) om 'welzijnsproblemen' in de overvolle stallen van boeren in de afgesloten gebieden op te lossen. De boeren daar kunnen nergens met hun varkens heen, omdat er vervoersverboden gelden. Er worden in die gebieden nog steeds biggen geboren, omdat de minister nog geen fokverbod heeft afgekondigd en de boeren daar ook niet zonder dwang toe overgaan.

Advocaat Salomons zegt te beseffen dat het besluit om de 500 duizend biggen te slachten 'weloverwogen' is genomen. Van Aartsen heeft daarvoor toestemming gekregen van de Europese Commissie en het parlement. 'Maar wij hebben het idee dat het welzijnsaspect minder aandacht heeft gekregen dan het economische', aldus Salomons. 'Onze prioriteitsstelling ligt duidelijk anders dan die van de minister en de Kamer.'

De stichtingen willen, net als de Dierenbescherming, Van Aartsen uiteindelijk dwingen een fokverbod af te kondigen voor de gebieden waar een vervoersverbod geldt.

Meer over