REPORTAGE

Die wandaden van de private equity, zijn dat excessen?

Private equity slaat formeel op investeerders die buiten de beurs om kapitaal inbrengen om zo een bedrijf te laten groeien. Maar het beeld is van onverzadigbare sprinkhanen die op een kwetsbaar bedrijf springen en, in plaats van erin te investeren, het volhangen met schulden waarvan de rente aftrekbaar is.

Henk Nijboer nodigde twaalf betrokken specialisten uit om in de Tweede Kamer te vertellen wat private equity nu precies is (archiefbeeld). Beeld ANP
Henk Nijboer nodigde twaalf betrokken specialisten uit om in de Tweede Kamer te vertellen wat private equity nu precies is (archiefbeeld).Beeld ANP

Gedurende een klein aantal jaren vreten de insecten alles van waarde op, keren zichzelf een superdividend uit en laten uiteindelijk een bedrijf op de rand van faillissement achter. Een enkele keer gaat het mis, zoals nu met afvalbedrijf Van Gansewinkel, en moeten de sprinkhanen hun verlies nemen.

Op initiatief van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer legden twaalf betrokken specialisten de Tweede Kamer woensdag uit wat private equity nu precies is. Vooraf liet initiatiefnemer Nijboer er geen misverstand over bestaan welk beeld hij, en een groot deel van de Kamer, heeft: 'Er moet een einde komen aan het gewetenloze handelen van het snelle geld. Aan investeerders die oer-Hollandse bedrijven als de HEMA volpompen met schulden en in de problemen brengen, die hele mediaconcerns zoals de NRC bedreigen en de kinderopvangvoorziening (Estro) in gevaar brengen. Bovendien ontwijken deze bedrijven met ingenieuze constructies belasting, zodat zij niet eerlijk bijdragen aan de samenleving en de kosten afwentelen op de maatschappij.'

Economische groei

Dat stak nogal af tegen de inbreng van de vertegenwoordigers van werkgevers en van private- equitypartijen zoals 3i, de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen en de moeder aller sprinkhanen KKR. Hun verhaal: de missers zijn door de media opgeblazen, uitzonderlijke excessen, want in werkelijkheid levert private equity economische groei en werkgelegenheid op, vooral bij het mkb.

En, zei de vertegenwoordigster van de pensioenfondsen: private equity levert een significante bijdrage aan ieders pensioen. Want dat type investeringen levert de pensioenreuzen een stevig en redelijk voorspelbaar extra rendement op.

Dat is allemaal macro. De Kamer hoorde één microverhaal van iemand die de sprinkhanen echt over zich heen had gekregen. Dat was Hubert Smeets, oud-adjunct-hoofdredacteur van NRC Handelsblad en de afgelopen jaren voorzitter van de ondernemingsraad van NRC Media.

'Hoort erbij'

Boosdoener was de - afwezige - Nederlandse investeringsmaatschappij Egeria. Die nam in 2010 een meerderheidsbelang in krantenbedrijf NRC Media en verkocht het dit jaar met winst. 'Hoewel het de werknemers waren die voor die meerwaarde hebben gezorgd, waren zij en de OR voor Egeria non-existent', zei Smeets.

In 2011 kromp de investeerder het personeelsbestand in met 10 procent. 'Pijnlijk, maar dat hoort erbij', vond Smeets. 'Maar kort daarna kende Egeria zichzelf 12,5 miljoen dividend toe op een winst van nog geen 5 miljoen. Private equity zoals wij het hebben ervaren, nam niet deel, maar nam.'

Meer over