Nieuws

Deventer plan: oude garagebox als jongerenwoning

In de zoektocht naar woonruimte voor honderden Deventer jongeren hebben hulpverleners hun oog laten vallen op de vele verouderde garageboxen in de stad.

null Beeld Studie Powerhouses
Beeld Studie Powerhouses

De garageboxen, gebouwd in de jaren zestig, worden veelal niet meer gebruikt om auto’s te stallen. Ze fungeren als opslagruimte of er zitten kleine bedrijfjes in. Kunnen we die niet veel beter gebruiken om woningnood onder dakloze jongeren op te lossen, vroeg zorginstelling Humanitas zich af. Samen met woningcorporatie Ieder1 maakte Humanitas een plan dat de interesse wekt van de verantwoordelijk wethouder en de gemeenteraad.

Het verbouwen van de tochtige garages, die door de hele stad staan, levert maximaal 500 bescheiden appartementjes van zo’n dertig vierkante meter op, verwachten de initiatiefnemers. Maar de woningcorporatie zou al blij zij als er in totaal 350 appartementen bijkomen. Niet alle garageboxen zijn namelijk door technische gebreken geschikt als woning. Vele missen fundering en moeten volgens de woningcorporatie eerst stevig worden opgeknapt voordat ze bewoonbaar zijn.

Garageboxen omgebouwd tot woningen voor jongeren. Beeld Studie Powerhouses
Garageboxen omgebouwd tot woningen voor jongeren.Beeld Studie Powerhouses

Deventer heeft net als de meeste Nederlandse steden een schreeuwend tekort aan woningen. Starters moeten gemiddeld twee jaar wachten op een sociale huurwoning in de Hanzestad. Dat probleem is vooral urgent voor de ruim zestig ‘kwetsbare jongeren’ die elke avond een andere slaapplaats moeten zien te vinden. Zij staan wat Humanitas betreft bovenaan de lijst met potentiële garageboxbewoners. Daarna volgt een lange lijst van studenten en starters die staan te springen om een eigen plek.

Instroom uit Randstad

Wethouder Rob de Geest (PvdA, Wonen en Minimabeleid) ziet dat de woningmarkt in Deventer door instroom vanuit de Randstad nog meer onder druk staat. ‘We hebben snelle en creatieve oplossingen nodig om het woningtekort op te lossen, een garage ombouwen tot een woning is er daar een van.’ Volgens de wethouder is het plan niet ideaal, maar is het wel een eerste stap in afwachting van een betere oplossing.

Buurtbewoners hebben bedenkingen bij wonen in de garageboxen. ‘Twee fietsen kunnen met passen en meten naast elkaar. Hier kan ik mijn visspullen niet kwijt’, zegt een buurtbewoner over de weinige ruimte in de garageboxen tegen De Stentor. Ook zijn de buurtbewoners bang voor geluidsoverlast en hangjongeren voor hun deur.

Meer over