Delta Lloyd slaat overnamebod van 2,4 miljard af: 'Doet geen recht aan organisatie'

Verzekeraar Delta Lloyd heeft het overnamebod van concurrent NN Group verworpen. Die wil 2,4 miljard euro voor de overnameprooi betalen. Delta Lloyd vindt dit geen recht doen aan de waarde van de onderneming.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat heeft de verzekeraar vrijdag bekendgemaakt. 'We hebben het voorstel nauwkeurig bekeken en verworpen', aldus de bestuursvoorzitter Hans van der Noordaa in een persbericht. Delta Lloyd ontving afgelopen weekend een zogeheten 'ongevraagd bod' van NN Group. Ongevraagd doet voorkomen alsof de toenadering uit de lucht komt vallen, maar bij overnames wordt achter de schermen doorgaans maandenlang afgetast en onderhandeld. Het kan net zo goed spel zijn om er onder de druk van de publiciteit wel uit te komen. Beide partijen willen het maximaal haalbare, waarom zou Delta Lloyd zich dan zo makkelijk gewonnen geven?

De verzekeraar laat doorschemeren wel degelijk voor een hogere prijs per aandeel open te staan en voordelen te zien voor een samengaan van de twee financiële bedrijven tot één superverzekeraar.

Barre tijden

Voor verzekeraars zijn het momenteel barre tijden. Om hun langlopende verzekeringsplichten te financieren moeten ze veilig beleggen, waaronder in staatsobligaties. De rentes staan als gevolg van het rentebeleid van de ECB al geruime tijd laag en daarom is het lastig om rendement te halen. Bovendien ging het de laatste jaren met Delta Lloyd extra slecht en heeft de beursonderneming onder dwang van de toezichthouder een aandelenemissie moeten uitvoeren. Dit was nodig voor herstel van de kapitaalbuffer.

Jarenlang was NN Group, beter bekend als Nationale Nederlanden, onderdeel van ING, maar is twee jaar geleden verzelfstandigd. Het bedrijf heeft een eigen beursnotering en staat er beter voor dan Delta Lloyd.

Lees ook

Het voormalige Nationale-Nederlanden heeft concurrent Delta Lloyd in het vizier. Die zal zich wellicht nog weren tegen het bod van 2,4 miljard. Is het bedrijf slachtoffer van de lage rente?

Delta Lloyd-beleggers waren daarom dolblij met het bod, bleek uit de omhoogschietende koers na de bekendmaking van het bod op woensdag. Voor hen zou de 5,30 euro per aandeel als een verlossing komen. Ze hebben door de emissie en verkeerd beleid van Van der Noordaa's voorgangers de waarde van hun belegging zien dalen. Delta Lloyd verkoopt zijn overnamebodweigering als in het belang van de aandeelhouder. 'We hebben een interimdividend uitgekeerd, dat straalt vertrouwen uit. En de timing: we zijn op de weg terug', zei Van der Noordaa dinsdag in een interview met het Financieele Dagblad.

De koers van het aandeel Delta Lloyd daalde in twee jaar tijd van 15 euro naar rond de 2 euro van de zomer. Die van de jagende partij noteert al lange tijd ver boven de 20 euro. Ook in termen van omzet en bedrijfsactiviteiten is Nationale Nederlanden ruim dubbel zo groot.

NN Group versus Delta Lloyd

NN Group is op dit moment het goudhaantje in verzekeringsland, Delta Lloyd is de brekebeen. NN Group heeft zoveel vet op de botten dat de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zich in juni van dit jaar afvroeg of het niet wat minder kon. Tegelijkertijd moest Delta Lloyd nieuwe aandelen plaatsen, een zogenoemde emissie, om het eigen vermogen weer op peil te brengen.

NN Group opereert met de merknaam Nationale-Nederlanden vanuit het kantoor De Schoen aan de Zuidas in dertien landen van de wereld en heeft 15 miljoen klanten, waarvan 5 miljoen in Nederland. Met de slagzin 'Nationale-Nederlanden, wat er ook gebeurt' timmert NN Group succesvol aan de weg, onder meer met een internetspaarrekening die nog 0,8 procent rente vergoedt.

NN Group is ook nog eigenaar van AZL, tussenpersonenketen De Zicht en arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir.

Delta Lloyd, dat kantoor houdt in een jarenzeventigpand aan de Spaklerweg bij het Amstel Station, is met een miljoen klanten veel bescheidener. Ook Ohra en ABN Amro Verzekeringen behoren tot Delta Lloyd. Beide bedrijven hebben eeuwenoude voorgangers. De alleroudste voorgangers dateren al uit de 18de eeuw, zoals het begrafenisfonds 'Mijn Glas, loopt ras' en het schoenmakersfonds 'Het einde bekroont ons Doel'. In de jaren zestig van de vorige eeuw groeiden ze uit tot grote nationale verzekeraars. De Nationale Levensverzekeringsbank uit 1863 ging toen samen met De Nederlanden van 1845 tot Nationale-Nederlanden. De Hollandsche Sociëteit van Levensverzekeringen uit 1807 fuseerde tegelijkertijd met Amstleven uit 1892 tot Delta, en vervolgens met de Nederlandsche Lloyd tot Delta Lloyd. Uiteindelijk wordt de eerste onderdeel van ING en de tweede van het Britse Commercial Union totdat ze respectievelijk in 2014 en 2009 weer als beursfondsen worden verzelfstandigd.

Delta Lloyd raakte daarna snel in de problemen, omdat zij volledig afhankelijk is van de Nederlandse markt die zeer concurrerend is en lage marges kent.

In 2012 stootte de directie een rentederivatenportefeuille af in een transactie die in de ogen van De Nederlandsche Bank niet door de beugel kon. Het zou leiden tot een hooglopend conflict en zelfs rechtszaken waarbij zowel financieel-directeur Emiel Roozen als bestuursvoorzitter Niek Hoek het veld moesten ruimen. Daardoor zakte het aandeel diep weg. Hierdoor werd Delta Lloyd genoodzaakt door een aandelenemissie de reserves te versterken. Dit leidde echter tot ruzie met bestaande aandeelhouders, die meenden dat hun belang verwaterde. Uiteindelijk kon dit jaar voor 650 miljoen euro aan nieuwe aandelen worden geplaatst. Hierdoor is de solvabiliteit (het eigen vermogen afgezet tegen het vreemde vermogen) weer met ruim 40 procentpunten gestegen boven de 170. Verzekeraars moeten minimaal 100 procent hebben. Bij NN Group ligt deze solvabiliteit op 242 procent - ver boven het gemiddelde.

Meer over