'Defensie verzweeg achtergrond ramp Hercules in Kamer'

Het ministerie van Defensie heeft belangrijke informatie over de achtergronden van de Herculesramp achtergehouden voor de Tweede Kamer. Defensie zou al jaren op de hoogte zijn geweest van problemen op de vliegbasis Eindhoven die later directe gevolgen hadden voor de hulpverlening bij de ramp....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Bij de ramp in juli vorig jaar kwamen 34 van de 41 inzittenden van het Belgische Hercules-transporttoestel om het leven. Na een intern onderzoek besloot Defensie vorig najaar om de verkeersleider, de basiscommandant en een brandweercommandant over te plaatsen. Zij zouden verantwoordelijk zijn voor het falen van de hulpverlening.

Reporter stelt dat de top van Defensie medeverantwoordelijk is. Zo klaagde de brandweer op de basis al jaren over slechte communicatiemiddelen, maar weigerde de luchtmacht nieuwe apparatuur aan te schaffen. Ook werd de brandweerploeg drie weken voor de ramp verkleind van elf naar zeven mensen, waardoor de werkdruk toenam. Volgens specialist ambtenarenrecht mr. J. de Wekker hadden de drie op basis van het onderzoek nooit uit hun functie gezet mogen worden.

Kamerlid M. Zijlstra (PvdA) eist een parlementair onderzoek naar de ware toedracht van de ramp als het kabinet niet snel alle feiten op tafel legt. 'Het is de vraag of er drie individuen verantwoordelijk zijn. Er zijn ook beleidsmatige fouten gemaakt', zegt hij in het PvdA-vlugschrift.

Meer over