Defensie moet kap van Schinveldse bossen staken

Raad van State wijst ‘slecht voorbereid en ondeugdelijk gemotiveerd’ kapbesluit af...

AMSTERDAM Het ministerie van Defensie moet het kappen van bomen in de Schinveldse Bossen in Zuid-Limburg staken. De Raad van State oordeelde woensdag dat de toenmalige minister van VROM, Sybilla Dekker (VVD), ten onrechte toestemming heeft verleend voor het omzagen van de bomen.

Een deel van het bos is al neergehaald omdat Awacs-vliegtuigen van de vlakbij gelegen NAVO-basis in het Duitse Geilenkirchen dan veiliger zouden kunnen landen. Tegen de ingreep werd fel geprotesteerd. Tientallen actievoerders van Groenfront! verschansten zich vorig jaar in de bomen om de kap tegen te houden. Ook de naastgelegen gemeenten Onderbanken en Brunssum weigerden daaraan mee te werken.

Dekker had een half jaar eerder de zogenoemde Nimby-procedure gebruikt om de kap te kunnen laten doorgaan. Met die procedure kan een minister zich taken en verantwoordelijkheden van een gemeente toe-eigenen. De Raad van State had daarna in een voorlopige uitspraak bepaald dat zes hectare bos mocht worden omgezaagd.

Nu oordeelt de raad dat het besluit van Dekker onzorgvuldig is voorbereid en niet deugdelijk is gemotiveerd. De gevolgen van de lagere aanvliegroute voor het milieu en de geluidsoverlast zijn volgens de raad niet goed onderzocht. De minister heeft daarom ten onrechte protesten van gemeenten en de Vereniging Stop Awacs Overlast afgewezen. VROM moet nu nieuwe beslissingen op die bezwaarschriften nemen.

Verder beslist de Raad van State dat de minister niet bevoegd was de Nimby-procedure te gebruiken voor een gebied van dertien hectare dat naast het al gekapte terrein ligt. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

De gemeente Onderbanken hing gisteren de vlag uit na de beslissing. ‘Die is niet alleen van belang voor onze gemeente, maar voor alle Nederlandse gemeenten omdat het belang van lokale autonomie wordt erkend en de rijksoverheid een gemeente niet zomaar kan overvallen met een Nimby-procedure’, zei wethouder Hans Ubachs.

Ook een woordvoerder van GroenFront! reageerde opgetogen. ‘We hadden ons al voorbereid op een nieuwe kapronde, die we na 1 augustus verwachtten. Dan zouden we voor die tijd daar weer ons kamp hebben opgeslagen om de kap tegen te houden. Dus we hebben nu wat extra vakantie.’

Meer over