De winnaar & verliezer van de week

Sijmen de Vries is de winnaar van de week. Pharming maakte voor het eerst winst uit bedrijfsvoering. Beeld
Sijmen de Vries is de winnaar van de week. Pharming maakte voor het eerst winst uit bedrijfsvoering.Beeld

De combinatie Pharming en winst was even onmogelijk als die van Guus Meeuwis en heavy metal.

Maar het dertig jaar oude biotechbedrijf wist in het eerste kwartaal van dit jaar daadwerkelijk een positief bedrijfsresultaat te halen. 'Sterker nog', kraaide bestuursvoorzitter Sijmen de Vries victorie in het FD: 'We zijn volgens mij het eerste Nederlandse biotechbedrijf ooit dat een positief bedrijfsresultaat heeft dankzij productverkopen.'

Dat was vooral te danken aan het feit dat het bedrijf weer de rechten heeft op de verkoop van het wondermedicijn Runconest in de VS. Dit medicijn moet de remedie zijn tegen de erfelijke huidziekte angio-oedeem, waar wereldwijd naar schatting 50 duizend mensen aan lijden.

Eind vorig jaar kon Pharming (ooit beroemd geworden door stier Herman) dankzij een geslaagde aandelenemissie eindelijk de verkooprechten in de VS terughalen.

Hierdoor kwam het operationele resultaat in het eerste kwartaal uit op 3,9 miljoen euro, tegen een verlies van 3,2 miljoen euro een jaar eerder. De totale omzet sprong met ruim 600 procent omhoog tot 15,5 miljoen euro.

In januari kreeg Pharming al het fiat van Brussel om het medicijn in een zelfhulpkit ook in Europa op de markt te brengen. Daarvan moet het bedrijf in het komende kwartaal van profiteren.

Trump Dump

De Trump Dump, zoals woendag de sterkste koersdaling van dit jaar op Wall Street werd genoemd, was tenminste voor een iemand een lichtpuntje.

Sjoerd Rietberg, samen met Dennis Dijkstra ceo van beursfonds Flow Traders, zal zijn buik hebben vol gehad van de onbeweeglijke markten. Sinds begin dit jaar zakte de koers van het aandeel van 33 euro naar 25,53 euro op woensdag. Dat is de laagste koers sinds de beursgang twee jaar geleden.

In het eerste kwartaal van 2017 daalde de winst van het bedrijf met liefst 45 procent door de stabiele financiële markten. Flow Traders verdient zijn geld door arbitrage in zogenoemde indextrackers (ETF's) wat vooral geld oplevert als de spread - het verschil tussen bied- en laatprijzen - groot is.

Winnaar van de week

Sijmen de Vries
Pharming
Reden: Voor het eerst winst uit bedrijfsvoering

Verliezer van de week

Sjoerd Rietberg
Flow Traders
Reden: meer reuring op de beurzen nodig

Vorige week daalde de volatiliteit (de beweeglijkheid) ondanks de escapades van Trump echter tot het laagste punt in elf jaar. Reden was dat tot dan toe niemand zich veel van de president aantrok. Maar deze week werd iedereen ineens nerveus toen afzetting van Trump een reële optie leek te worden.

Impeachment met paniek zou voor Flow Traders een geluk bij ongeluk kunnen zijn. Flow Traders wil dit jaar een kantoor openen in Hongkong, omdat de Aziatische markt voor indextrackers met bijna 5000 miljard dollar veruit de grootste ter wereld is.

Meer over