Winnaar & VerliezerZhang Yiming en Ruud Sondag

De winnaar & verliezer van de week: TikTok verovert de jeugd, Mitusbishi ons tafelzilver

Zhang Yiming ceo van Tiktok Beeld Getty Images
Zhang Yiming ceo van TiktokBeeld Getty Images

Zhang Yiming – Tiktok jaagt Facebook angst aan

Na Facebook, ­Twitter, ­Linkedln, Instagram en Snapchat is er een nieuwe partij die de markt voor sociale media verovert. De video-app TikTok heeft in Nederland al meer dan 1 miljoen gebruikers, een generatie die Instagram ziet als iets voor ‘de oudjes’.

De app die begon als ­Musical.ly, werd in 2017 ­gekocht door de miljardair Zhang Yiming van de Chinese internetgroep ByteDance. Van de miljoen gebruikers zijn er 830 duizend onder de 18 jaar.

Het grootste aantal gebruikers zit bij de groep tussen 10 en 12 jaar, die ­gemiddeld 40 minuten per dag op ­TikTok zitten. Bij volwassenen heeft slechts een kwart van Tiktok gehoord.

Na WhatsApp was TikTok dit jaar de meest gedownloade app, zowel op Android als op iOS. Met behulp van de app kun je ­jezelf filmen terwijl je een liedje zingt of playbackt. Het zijn korte filmpjes, van maximaal 30 seconden. Ook kun je livestreams starten en geld ­doneren.

Facebook-ceo Mark ­Zuckerberg noemde TikTok een bedreiging, maar ­pogingen om het over te nemen, zoals ­eerder met Instagram gebeurde, zijn vooralsnog mislukt. De nieuwssite Nu.nl maakte ­onlangs bekend ook naar TikTok te gaan. Hiermee probeert Nu.nl een volgende generatie aan te spreken, hoewel het niet duidelijk is hoe ze die als nieuwsmaker willen aanspreken.

Ruud Sondag (CEO Eneco) tijdens de persconferentie over de overname van Eneco door Mitsubishi.  Beeld Freek van den Bergh
Ruud Sondag (CEO Eneco) tijdens de persconferentie over de overname van Eneco door Mitsubishi.Beeld Freek van den Bergh

Ruud Sondag – Eneco opgekocht door Mitsubishi

Het werd gepresenteerd als de actie van een zondagskind. Ruud Sondag, de aimabele topman van energieleverancier Eneco, probeerde afgelopen maandag de overname van zijn bedrijf door de Japanners nog als een victorie te verkopen. Hij had ten minste kunnen uitvoeren waarover zijn voorgangers Jeroen de Haas en Edo van den Assem waren gestruikeld: de privatisering van Eneco.

Sondag slaagde er zelfs in het hoogste bedrag voor de lagere overheden binnen te slepen die daar mooie sier mee kunnen maken. En hij heeft de verzekering binnengehaald dat Eneco groen zal blijven. ‘Eneco wordt het Europees centrum van alle energiegerelateerde activiteiten van Mitsubishi, een wereldspeler met grote ambities op het gebied van de energietransities’, zo kon Sondag meedelen namens het Nederlandse bedrijf.

Maar er blijft een nare bijsmaak. Japanners kennende zullen de Nederlanders in de toekomst weinig meer te vertellen hebben. Sondag zelf zal na afronding van de voorgenomen transactie zelf het veld ruimen. De Japanners hebben beloofd dat er een nieuwe Nederlandse ceo zal worden benoemd, maar dat zal toch een paladijn worden van eigenaar Mitsubishi. Sondag werd in mei vorig jaar naar Eneco gehaald omdat onder zijn leiding de Van Gansewinkel Groep een grote Europese speler in afvalverwerking werd. In anderhalf jaar heeft hij gedaan waarvoor hij werd benoemd, maar van het Nederlandse tafelzilver is weer een kannetje weg.

Meer over