Winnaar & verliezerLagarde en Azevêdo

De winnaar & verliezer van de week: Lagarde maakt een vuist, Azevêdo heeft geen vuist meer

Christine Lagarde Beeld AFP
Christine LagardeBeeld AFP

Christine Lagarde, president ECB: Geen juffrouw Ooievaar of Truus de Mier

De Française nam donderdag alle twijfels weg of zij als juriste wel voldoende bagage had om zich staande te houden in de wereld van doorgewinterde bankiers. Dat ze een geschoold diplomaat is, had Christine Lagarde bij het Internationaal Monetair Fonds al bewezen, maar nu moest ze ook zien uit de vuurlinie van de financiële markten en politiek te blijven.

Met veel elan presenteerde ze zichzelf in Frankfurt als de nieuwe uil uit de Fabeltjeskrant. Ze liet zich geen etiket van havik of duif opplakken, riep ze zelfverzekerd. Journalisten testten uit of ze alle data wel wist. Zeker, de inflatieverwachting voor het vierde kwartaal van 2022 kende ze net zo goed uit haar hoofd als de opbrengst van een veiling van goedkoop papier aan 122 banken in de eurozone (TLTRO’s) – 97,7 miljard euro.

Ze praatte vrijuit, hoewel ze wist dat analisten niet alleen haar woorden op een goudschaaltje zouden wegen, maar ook het knipperen van haar ogen en het fronsen van haar wenkbrauwen.

Als ze nerveus een hand door haar haar zou halen, zou de euro binnen 10 seconden 2 cent kunnen stijgen. Ze doorstond de vuurproef zonder schade. De komende acht jaar zal zij de rente in Europa bepalen en de komende drie daarvan zal er alvast weinig veranderen, zo liet ze weten. Lagarde is een rots in de branding. Geen juffrouw Ooievaar of Truus de Mier.

Roberto Azevêdo Beeld EPA
Roberto AzevêdoBeeld EPA

Roberto Azevêdo, directeur WTO: Bor de Wolf wijkt uit naar het Enge Bos

Hij gooide er maar een dooddoener tegenaan. De Braziliaanse carrièrediplomaat Roberto Azevêdo, directeur-generaal van de wereldhandelsorganisatie WTO, kon ook weinig anders. ‘We leven in een tijd van onzekerheid over lopende handelsdisputen’, zei hij deze week nadat de Amerikaanse president Trump de benoeming van nieuwe rechters bij de beroepscommissie van de WTO blokkeerde. Daardoor is Azevêdo leider geworden van een peperduur praathuis. Om in Fabeltjeskranttermen te blijven: een Bor de Wolf die uitwijkt naar het Enge Bos.

Azevêdo volgde in 2013 Pascal Lamy op als hoogste baas van de in Genève gevestigde WTO. Dat leverde hem een riant salaris van 300 duizend Zwitserse franc plus een onkostenvergoeding van 200 duizend Zwitserse franc op – in totaal 460 duizend euro.

Zo’n salaris is minder leuk als je niets meer te doen hebt. Sinds het vastlopen van de Doha-ronde in 2001 wordt al geen voortgang meer geboekt met het slechten van handelsbarrières. En nu kan er ook geen uitspraak meer worden gedaan bij klachten die landen bij de WTO indienen over illegale belemmeringen. Azevêdo heeft nog twee jaar te gaan. Hij heeft een prachtig kantoor met uitzicht over het meer, daaruit kan hij nu de hele dag naar buiten staren. Trump heeft hem omgetoverd in een papieren tijger.

Meer over