Winnaar en verliezerCasey Keller en Marcel Boekhoorn

De winnaar en verliezer van de week: koffie en thee versus tompouce en warme worst

Marcel Boekhoorn van Hema. Beeld ANP
Marcel Boekhoorn van Hema.Beeld ANP

Casey Keller -JDE Peet’s

Twee stappen vooruit in plaats van stapje terug

Dat was mooi cashen in een tijd dat schraalhans keukenmeester is. De grootaandeelhouders van koffiegigant JDE Peet’s sloegen vrijdag de slag van hun leven. Ze haalden 1,5 miljard euro binnen met de beursgang van hun bedrijf in Amsterdam. Hierdoor staan Douwe Egberts-koffie en Pickwick-thee weer op de beurs genoteerd, hoewel niemand weet voor hoe lang.

Niet alleen de grootaandeelhouders wreven zich in de handen. Ook ceo Casey Keller (57) slaat een flinke slag. Hij kreeg voor 3 miljoen euro aandelen. Ook gaat zijn basissalaris door de beursgang omhoog van 800 duizend naar 1 miljoen euro. En zijn bonus zal in 2020 verdubbelen tot 1 miljoen euro. Terwijl in andere multinationals bestuurders worden gedwongen een stapje terug te doen, doet hij drie stappen vooruit.

Keller was tot zijn komst naar koffieconcern Peet’s , dat vorig jaar samenging met JDE, president van de bekende kauwgumfabrikant Wrigley dat hij succesvol integreerde met Mars, de fabrikant van de bekende chocoladerepen. In het verleden werkte hij ook voor de levensmiddelengiganten HJ Heinz, Proctor & Gamble en Unilever. Hij weet hoe hij producten moet marketen en is ook handig met beursbedrijven. En daarbij vergeet hij zijn eigen belangen niet.

Keller beschouwt Amsterdam als zijn thuishaven, maar is voor de rest een echte Amerikaan.

Marcel Boekhoorn - Hema

Van lachend rijk naar huilend arm

Marcel Boekhoorn (60) heeft weinig te klagen in zijn leven. Ooit had hij een persoonlijke investeringsmaatschappij met de naam Bowolar, wat stond voor Boekhoorn wordt lachend rijk. Iedereen lachte hem uit totdat hij echt lachend rijk werd.

Het zat hem ook niet tegen. Tijdens de telecomhype verkocht hij zijn belang in Telfort aan KPN en streek daarmee 300 miljoen euro op. En zijn beleggingen in vastgoed leverden ook goud geld op. Zijn rijkdom stelde hem in staat allerlei leuke speeltjes aan te schaffen, zoals Ouwehands Dierenpark, waarvoor hij twee reuzenpanda’s leasede die nu een kleintje ter wereld hebben gebracht. Ook draagt hij voetbalclub NEC een warm hart toe.

Maar zelfs hij kan geen wonderen verrichten met Hema, het symbool van tompouce en warme worst. Sinds zijn overname is er veel gebeurd, maar er is weinig verbeterd. En de schuldeisers denken nu dat Boekhoorn niet langer de juiste man is om Hema te leiden. Daarom hebben ze Boekhoorn een soort van ultimatum gesteld. Ze willen Hema wel overnemen in ruil voor schuldreductie. Daarbij zullen zij ongetwijfeld tegen de gevoelige schenen van Boekhoorn trappen. Die zal niet willen dat hij ooit nog moet eindigen met een investeringsmaatschappij die Bowoharm heet: Boekhoorn wordt huilend arm.

Meer over