winnaar en verliezer van de weekassies en jegen

De winnaar en verliezer van de week: Intertoys doet wat het moet doen, Hema blijft in de rode cijfers

Ondernemer Marcel Boekhoorn en Tjeerd Jegen, CEO van Hema, tijdens de persconferentie over de overname van HEMA. Beeld
Ondernemer Marcel Boekhoorn en Tjeerd Jegen, CEO van Hema, tijdens de persconferentie over de overname van HEMA.

Eddy Assies, Intertoys: ‘Gewoon leuk en gaaf speelgoed verkopen’

Gewoon weer speelgoed verkopen. ‘Wij zijn geen attractiepark’, zei Eddy Assies, die onlangs ­terugkeerde bij Intertoys, nu in de rol van ceo.

Intertoys – 205 winkels –heeft een moeilijke periode achter de rug. Na een faillissement in het voorjaar kwam er een doorstart onder leiding van de Portugese investeerder Green Swan, die ‘beleving’ ging verkopen in plaats van speelgoed. Want dat laatste wordt vooral op internet besteld. Er werd geëxperimenteerd met klaslokalen in de winkels waar tegen een kleine vergoeding workshops konden worden ­gevolgd van vloggers of voetballers. Er kwamen ­opmaakspiegels en catwalks. En andere gekkigheid, zoals clowns die optredens verzorgden. Maar een succes werd het niet. Franchisenemers waren er al helemaal niet blij mee, omdat het ten koste ging van de verkoopruimte.

Vorige maand kocht Blokker-eigenaar Michiel Witteveen de keten aan, waardoor Intertoys terugkeerde in het oude nest. Hij heeft nu Eddy Assies tot baas gebombardeerd. Die was eerder al hoofd van de detailhandelsactiviteiten van ­Intertoys en daarvoor de baas van Toys XL. Hij wil in de Intertoys-winkels weer ‘leuk en gaaf speelgoed’ verkopen, zo zei hij begin deze week. Gewoon weer blokkendozen, houten treinen, autootjes en poppen plus wat hip is.

Intertoys is terug bij af, zij het met flink wat minder winkels.

Tjeerd Jegen, Hema: Dubbeltjes besparen met minder mensen

Meer en betere service. Dat is het wapen waarmee de fysieke winkels de slag met online moeten winnen. Maar de Hema lijkt daar een slechte beurt mee te maken. Het speeltje van investeerder Marcel Boekhoorn – ook bekend van de panda’s in Rhenen – doet juist het ­tegenovergestelde. Deze week lekte uit dat de Hema-bazen deze zomer de filialen de opdracht hadden gegeven minder personeel in te zetten om de verliezen te beperken.

De keten zucht nog steeds onder een schuld van 750 miljoen euro – een erfenis van de vorige eigenaar, Lion Capital – en moet elk dubbeltje omdraaien. Het plan de bakkerijen in de Hema-winkels (bekend van de tompoezen) te verkopen om de schuld te verminderen is niet gelukt. In Trouw ontkende Hema-­directeur Tjeerd Jegen deze week dat de keten bezig is filialen in pakketjes van drie (twee winstgevende en een minder winstgevende) aan te bieden aan franchise­nemers. Het Financieele Dagblad oordeelde dat Hema er een jaar na de overname door Boekhoorn niet beter voorstaat. De balanspositie is niet verbeterd. Wel is de omzet gestegen, dankzij uitbreidingen in het buitenland. Maar het verlies neemt nog steeds toe, zoals bleek uit de laatste kwartaalcijfers. Jegen lijkt steeds meer de kapitein te zijn op het zinkende schip van reder Boekhoorn.

Meer over