Winnaar en VerliezerWiebe Draijer en Koos Timmermans

De winnaar en verliezer van de week: Draijer werd herbenoemd, Timmermans ontslagen

Wiebe Draijer Beeld ANP
Wiebe DraijerBeeld ANP

Winnaar: Wiebe Draijer

Nog maar een jaar geleden zat de Rabobank in het verdomhoekje. Na Libor, die topman Piet Moerland en enkele andere kopstukken hun baantje kostte, was er het schandaal rond de rentederivaten waarmee tienduizend mkb’ers in de problemen waren gekomen.

Ook werd de grootste reorganisatie in de geschiedenis aangekondigd met het verlies van 12 duizend banen. Veel kleine Rabobanken verloren hun zelfstandigheid. Er was zelfs een boek verschenen − Pijnbank − met een voorwoord van Pieter Lakeman waarin werd beweerd dat de bank op omvallen stond.

Maar het rampscenario is niet uitgekomen. Voormalig SER-baas Wiebe Draijer, die Moerland opvolgde, bleef onverstoorbaar. Nooit stond zijn gezicht op onweer. Altijd bleef hij de vriendelijkheid zelve. Deze week werd Draijer voor vier jaar herbenoemd.

De schlemiel is nu de held, als de raad van commissarissen moet worden geloofd. De winst in de eerste helft van 2018 steeg tot 1,7 miljard euro. De buffers zijn aangesterkt, de klantentevredenheid is toegenomen en de Rabo staat weer hoog op de lijst van populairste werkgevers. Alleen de afhandeling van de derivatendossiers is niet gelukt. ‘Ik geef mijzelf een ruime voldoende’, zei Draijer deze week in Het FD.

De commissarissen maakten er een tien met de griffel en een zoen van de juffrouw van.

Koos Timmermans Beeld ANP
Koos TimmermansBeeld ANP

Verliezer: Koos Timmermans

Het is niet leuk als tweede man te worden geofferd om de topman zelf te sparen. Maar het is het lot van Koos Timmermans dat hij bij ING door een zijdeur zal moeten vertrekken.

Toen het witwasschandaal begin vorige week losbarstte, riep ING nog dat er binnen de top van het bedrijf geen individuen verantwoordelijk zouden worden gehouden zoals bij de Rabobank na Libor. Deze week veranderde de bank onder druk van minister Hoekstra van Financiën van gedachte.

Misschien hebben de commissarissen met een dobbelsteen gerold wie het slachtoffer moest zijn. De steen viel op twee, wat betekende dat nummer twee in de rangorde het veld moest ruimen. Daarna werd er nog een reden bij verzonnen. Hij was verantwoordelijk voor de Benelux, waar het zich afspeelde.

Dat was de stok om hem te slaan. Er zal wel een mooi doekje voor het bloeden in de vorm van een gouden handdruk zijn, zodat hij niet publiekelijk zijn ongenoegen gaat uiten. Maar iedereen hoorde zijn tanden knarsen.

Timmermans had juist goed werk gedaan. Dankzij hem had ING de risico’s de afgelopen jaren kunnen beperken. Nu moet hij thuis gaan zitten en lijkt zijn carrière voorbij. Hopelijk is er een vereniging in zijn woonplaats Huizen die een bescheiden man als penningmeester nodig heeft.

Meer over