De smaak van woensdag

Nieuw: een bruine bal! Er ligt maar zo weer een nieuwe bruine bal in de supermarkt. In het koelmeubel, naast het vlees....

Deze bal is gekneed van plantaardig eiwit en kippeneiwit. Het is een bal van het merk Quorn. 'Eindelijk', verzucht Quorn verheugd in een advertentie. De bal is gelukt! Er was al gehakt van Quorn, maar dat lag los in de doos. Ook dat mocht geen gehakt heten, maar weer wel fijngehakt omdat de Warenwet die uitdrukking niet kent.

Enige weken geleden, op 24 januari, werd in deze rubriek de vraag gesteld: 'Waarom maken voedingsmiddelenfabrikanten plantaardige producten die in alles lijken op een stuk vlees?' Nee, merkwaardiger nog: 'Waarom worden vooral de vieze dingen van vlees die we in de snackbar kunnen kopen, in vegetarische uitvoering nagemaakt, zoals de treurige snelwegbal van Tivall?'

Alleen al het stellen van zulke vragen is ruzie. Per post en per e-mail kwamen de boze brieven binnen van vegetariërs die zeggen dat de Volkskrant heult met de Nederlandse vleesindustrie. Het artikel over kunstvlees wordt een 'felle aanklacht' tegen de vegetarische gehaktballen genoemd. We zouden het eten van beesten voorstaan, alleen al door verbaasd te vragen naar het waarom van de vegetarische kipsaté en de sojabiefstuk in de vorm van een karbonade. En toch kunnen we niet geloven dat je van gebakken kunstvlees leesblind wordt.

We proberen het nog een keer. In voorzichtige, vegetarische bewoordingen. Je zou van sojabonen en van het spannende nieuwe eiwitproduct uit een schimmelplantje heel nieuw voedsel kunnen maken, in smaken die we toe nu alleen konden dromen. Een soort vooruitgang dus. Een sprong - oei ik groei - in de evolutie als het ware.

Bij Quorn begrepen ze onze vraag heel goed en beloofden ze nog dit jaar met een verrassing te komen. Iets om te eten dat in de verste verte niet lijkt op een bruin gepaneerd ding van beest gemaakt. Daarom even een teleurstelling: opnieuw een bruine bal van Quorn in de winkel. 'Nee', zegt een woordvoerster, 'die bal is niet de verrassing die we beloofden, heb geduld. Deze bal is gewoon een bal en de opvolger van een ander product van ons, het fijngehakt.'

En waar smaakt de bal dan naar? De woordvoerster aarzelt. 'Eh ja, er is een aroma aan toegevoegd en dat heeft een smaak die lijkt op een gehaktbal ja.' Het aroma van woensdag. Want woensdag is gehaktdag.

Meer over