Postuum

De rijkste man van Limburg

Léon Melchior diende bij de Waffen SS voordat hij een succesvol ondernemer werd en uitblonk met renpaarden.

Léon Melchior Beeld ANP
Léon MelchiorBeeld ANP

Met een vermogen van 1,3 miljard euro gold Léon Melchior als de rijkste man van Limburg. Maar hij woonde daar allang niet meer. Veertig jaar geleden zei hij Nederland vaarwel om fiscale redenen, maar zeker ook vanwege een straf omdat hij tijdens de oorlog voor de Waffen SS had gediend aan het oostfront. Daarna bouwde hij vanuit niets een conglomeraat op van 53 bedrijven. Nadat hij die had verkocht werd hij een succesvol investeerder en een bekend paardenfokker die grote successen boekte met springruiters als Johan Heins, Piet Raijmakers en Jos Lansink.

Gisternacht overleed Melchior op 88-jarige leeftijd. Hij was al lange tijd ziek. Melchior wordt dinsdag begraven op zijn Domein Zangersheide in het Belgische Lanaken.

Melchior werd op Eerste Kerstdag 1926 geboren als zoon van een Duitse vader en Nederlandse moeder. Nadat Nederland werd bezet moest zijn vader dienen bij de Wehrmacht. Drie jaar later meldde de pas 17-jarige Léon Melchior zich aan bij de Waffen SS waarvoor hij naar het oostfront werd gestuurd. Hij noemde het louter een avontuur. 'Als de Amerikanen hier hadden gezeten, had ik gediend in hun leger.' Nadat hij in september 1944 was teruggekeerd volgde hij een officiersopleiding bij de SS. Dat leidde tot zijn arrestatie. Als 'licht geval' werd hij veroordeeld tot 13 maanden celstraf en 10 jaar ontzegging van de burgerrechten.

In opspraak

Vervolgens begon hij als loopjongen bij een bouwbedrijf zijn leven opnieuw op te bouwen. Al snel had hij zijn eigen aannemerij die zich vooral specialiseerde in de bouw van grote projecten als ziekenhuizen, bejaardenhuizen en scholen. Uiteindelijk had hij drie bouwgroepen: de Verenigde Bouwbedrijven Melchior in Nederland, Balthasar in Duitsland en Kaspar in België.

In 1974 kreeg hij de Belgische nationaliteit en vestigde zich in het domein Zangersheide. Hij verkocht zijn bouwbedrijven in 1978 aan de familie Fentener van Vlissingen van SHV en begon paarden te fokken - een oude liefde van hem. Een van zijn bekendste succespaarden was Ratina Z (Z staat voor Zangersheide). Hij experimenteerde veel door de inzet van röntgenolie en genselectie en sterke inteelt. De laatste jaren besloot hij topmerries en -hengsten te laten klonen, waaronder drie klonen van Ratina Z. Een van zijn dochters werd een zeer succesvol amazone naast de topruiters die zijn paarden bereden.

Hoewel zijn investeringen zoals in DSM en de brillenketen Hans Anders succesvol waren, kwam hij ook enkele malen in opspraak. Begin jaren negentig stond hij samen met Joep van den Nieuwenhuyzen en Erik Albada Jelgersma voor de rechter in het zogenoemde HCS-voorkennisproces. De drie werden vrijgesproken.

Melchior laat drie zonen en twee dochters achter.

Ruiter Piet Raijmakers springt over een hindernis met Ratina Z in 1992. Beeld anp
Ruiter Piet Raijmakers springt over een hindernis met Ratina Z in 1992.Beeld anp
Meer over