Reportage

De opmars van de hippe flexplek

Ooit waren start-ups en zzp'ers aangewezen op de koffiebar om de hoek. Nu trekken ze in bij verhuurders als WeWork. Want die bieden sfeer, een toplocatie en 'een interessante mix van mensen'.

Jonathan Witteman
Sinds de oprichting in 2010 heeft het bedrijf WeWork ruim 50 locaties geopend. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Sinds de oprichting in 2010 heeft het bedrijf WeWork ruim 50 locaties geopend.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Op het visitekaartje van een bonte stoet aan matrassenmakers, koeientechnologen, durfkapitalisten, dance-impresario's en pr-bureaus prijkt dezer dagen hetzelfde adres: Weteringschans 165 in Amsterdam. O gut, is dit weer zo'n spookadres voor belastingvluchtelingen waaraan de Amsterdamse financiële sector zo barmhartig asiel biedt? Nee, het is de plek waar het New Yorkse WeWork eerder dit jaar voor het eerst voet aan de grond kreeg op het Europese vasteland. WeWork is een soort huisbaas voor start-ups: van Tel Aviv tot San Francisco en van Wall Street tot de Weteringschans en de Weesperstraat biedt het bedrijf zijn 42 duizend leden flexplekken om hun laptops en frappuccino's neer te zetten.

Een van de Amsterdamse leden is de start-up Connecterra, maker van een 'fitbit voor koeien'. Zoals hardlopers fitbits om hun pols dragen met stappentellers en hartslagmeters, zo ontwierp Connecterra een gezondheidsmeter voor melkveehouders, vertelt ontwerper Timo de Winter terwijl hij een triangelbroodje met hummus besmeert. Zijn hond en kantoorgenoot Coco, een mix tussen een pitbull en een Rhodesische pronkrug, zet de tanden in een brokkenlunch.

Dankzij de om de hals van de dieren gehangen sensoren van Connecterra kunnen melkveehouders precies zien wanneer hun koeien tochtig zijn, hoe het met hun gezondheid staat, hoeveel en waar ze op een dag staan te grazen, et cetera. Met die uitvinding versloeg Connecterra onlangs in Dublin tweeduizend concurrenten tijdens een internationale pitchwedstrijd voor start-ups. Inmiddels is de fitbit voor koeien aan het proefdraaien op twee boerderijen in Leeuwarden en Pakistan, waar mede-oprichter Yasir Khokhar vandaan komt.

Flexplekverhuur

Is flexplekverhuur de volgende vastgoedbubbel? Lees hier de analyse van de Volkskrant.

Eigen kantoorruimte

Wat De Winter vindt van WeWork? 'Als bedrijf wil je je concentreren op datgene waar je van houdt. Ik wil me niet druk hoeven maken om het schoonmaken van mijn kantoor of het in de gaten houden van de koffievoorraad. Dat regelt WeWork allemaal voor je.' 'En de sfeer is leuk', voegt zijn Spaanse collega Jorge Sáez Gómez toe. 'Er is een interessante mix van mensen', knikt De Winter. 'Veel creatievelingen, maar ook programmeurs, juristen, boekhouders, et cetera. Als ik een vraag heb op juridisch gebied, kan ik zo binnenstappen bij een jurist die bij WeWork kantoor houdt.'

Vroeger zaten zzp'ers en startende ondernemers te werken in de koffiebar om de hoek, nu kunnen ze voor tussen de 170 en 350 euro per maand lid worden van WeWork. Voor 170 euro in de maand biedt WeWork een flexplek aan een van de lange tafels op de tweede verdieping, met uitzicht op het Weteringcircuit. Voor 230 euro in de maand krijgen zzp'ers en start-ups een bureau waar ze hun iMacs en ergonomische toetsenborden kunnen laten staan. En voor 350 euro in de maand biedt WeWork een eigen kantoorruimte.

Door grote kantooroppervlaktes te splitsen in vele mootjes maakt WeWork een eigen kantoor betaalbaar voor kleine ondernemers. Het bedrijf boort zo tegelijkertijd de groeiende markt van zzp'ers aan. Investeerders schatten de waarde van WeWork op 10 miljard dollar, waarmee het bedrijf in de toptien van 's werelds grootste start-ups staat. Veel geld voor wat WeWork in de kern is: een huisbaas voor zzp'ers en kleinbedrijven.

Community

Maar ho ho, WeWork is wel wat meer dan dat, zegt general manager Wybo Wijnbergen. De WeWork-vestigingen aan de Weteringschans (380 plekken) en de Weesperstraat (1.080 plekken) hebben hun eigen servicemedewerkers, die erop toezien dat de koffiemokken schoon zijn en er verse schijfjes komkommer, limoen, grapefruit en sinaasappel in de kannen water zitten. Er zijn keukens, een receptie, een postkamer, een vrijmibo, telefooncellen en luxe vergaderruimtes met videoschermen en viltstiftborden.

WeWork is lang niet de enige aanbieder van flexplekken in Amsterdam. Maar net als de Nederlandse concurrent Spaces, geesteskind van Mexx-oprichter Rattan Chadha, heeft WeWork met succes een gelikt Facebooksausje over het flexwerkplekconcept gegooid. WeWork is typerend voor de curieuze bastaardvorm van kapitalisme en hippiedom waarvan ook Facebook, Airbnb en Uber voorbeelden zijn. De slogan 'Do what you love' staat in gele neonletters in het raam. Kekke prentjes van Frida Kahlo of een pandabeer in ruimtepak kijken op de ondernemers neer.

Alles draait bij WeWork om de 'community', legt general manager Wybo Wijnbergen uit. Er is een app waarmee de WeWork-community met elkaar in contact staat. Wie jarig is, krijgt een verjaardagskaart, en voor wie een succes te vieren heeft zet WeWork een fles champagne koud op de werkplek.

Professionaliteit

Het gemeenschapsgevoel bij WeWork blijkt niet alleen uit de onvermijdelijke voetbaltafel en de gezamenlijke 'powerlunches', maar ook uit de vele kruisbestuivingen tussen bedrijven, zegt Wijnbergen. Makelaar Robert Zeegers van Cityhop Real Estate deelt zijn kantoor met een fotograaf, een filmmaker en een ontwerper. Allemaal doen ze klussen voor elkaar. 'De ontwerper heeft bijvoorbeeld mijn nieuwe huisstijl en visitekaartjes gemaakt. En ik heb weer een huis geregeld voor de fotograaf.'

WeWork-genoot Gyld, een dienst waarmee je kappers of visagisten kunt boeken bij je thuis of op kantoor, heeft inmiddels een groot deel van de clientèle aan de Weteringschans 165. Elke vrijdag organiseert Gyld een pop-up-salon bij WeWork, opdat collega-ondernemers zich tussen de bedrijven door een nieuw kapsel kunnen laten aanmeten.

Er zitten veel voordelen aan WeWork, zegt Ahmed El Jilali van Steel Entertainment Group, een impresariaat voor house-dj's en organisator van dance-evenementen als This Is Voyeur. 'Je kunt als klein bedrijf meteen professionaliteit uitstralen, met mooie vergaderruimtes en een adres midden in de stad.'

Toch vindt Steel Entertainment Group de tijd gekomen om te verkassen. 'We zijn inmiddels eigenlijk net iets te groot. We willen onze eigen plek, waar iedereen onbeperkt in en uit kan lopen.'

'We zitten in ons kantoor nu met glasplaten vast aan onze buren', beaamt zijn collega Funs Jacobs. 'Maar we willen ook weleens muziek aan kunnen zetten. Hard als het moet.'

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Leden van WeWork aan het werk in een Amsterdamse vestiging. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Leden van WeWork aan het werk in een Amsterdamse vestiging.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Meer over