De Nokia 3310 is terug, mét Snake, maar zonder zwart-wit-scherm

Het is natuurlijk op en top nostalgie: de wederopstanding van de iconische Nokia 3310. Het is een van de vele nieuwe modellen die op de MWC in Barcelona worden getoond. Apple noch Samsung presenteren nieuwe smartphones, dus alle aandacht gaat uit naar LG, Huawei en andere fabrikanten buiten de top 2.

Laurens Verhagen
De nieuwe Nokia 3310. Beeld
De nieuwe Nokia 3310.Beeld

Het nieuws dat de Nokia 3310 opnieuw wordt uitgebracht, leidde twee weken geleden al tot grote opwinding. Aan de vooravond van het Mobile World Congress in Barcelona heeft HMD, dat de merkrechten tegenwoordig bezit, de details van de 'dumbphone' vrijgegeven. Het toestel leunt met het ontwerp inderdaad zwaar op zijn succesvolle voorganger, maar heeft wel een kleurenscherm. Het populaire spel Snake staat er voor de liefhebber alvast op. De koper krijgt voor zijn 49 euro een behoorlijk rudimentair mobieltje. Naast het aaibare karakter en de lage prijs zal alleen de lange batterijduur de kopers over de streep kunnen trekken.

Tegelijk heeft HMD een aantal andere Nokia's gepresenteerd: de Nokia 3, 5 en 6. Deze draaien alle op Android en zijn nadrukkelijk bedoeld voor de onderkant van de markt met prijzen van respectievelijk 139, 189 en 229 euro.

De nieuwe Nokia 3310. Beeld reuters
De nieuwe Nokia 3310.Beeld reuters

Blackberry

Een ander groot merk uit een 'ver' verleden is Blackberry. Ooit mateloos populair in de zakelijke markt, maar inmiddels met een marktaandeel van afgerond 0 procent. Het Chinese TCL bezit de merkrechten en knipoogt net als HMD nadrukkelijk naar het verleden met de nieuwe KeyOne. Dit toestel heeft namelijk precies het fysieke toetsenborden waar de Blackberry's vroeger om bekend stonden. Vroeger, toen er nog geen iPhone bestond. Prijzen van het Android-toestel zijn nog niet bekend.

De nieuwe Blackberry Keyone. Beeld bloomberg
De nieuwe Blackberry Keyone.Beeld bloomberg

LG G6

LG kondigde de langverwachte G6 aan, een toestel voor de bovenkant van de markt. De G6 heeft een wat ongebruikelijke schermverhouding, waardoor hij in verhouding langer dan andere toestellen is. Het toestel heeft een joekel van een 5,7 inch-scherm dat bijna de hele telefoon beslaat. Dat is de trend onder de fabrikanten: zo weinig mogelijk randen. De G6 is, net als veel andere nieuwe Android-mobieltjes, voorzien van Google's slimme spraakassistent. Prijzen zijn nog niet bekend.

LG G6. Beeld epa
LG G6.Beeld epa

Huawei P10

Ook Huawei heeft nieuw topmodellen gepresenteerd: de P10 en de P10 Plus. Beide telefoons hebben dubbele Leica-camera's aan de achterkant en draaien op Android Nougat met daarop het eigen jasje (EMUI 5.1) van Huawei. De gewone P10 heeft een 5,1 inch scherm, de Plus een 5,5 inch, evenveel als bijvoorbeeld de iPhone 7 Plus. De Chinezen, die binnen vijf jaar wereldwijd marktleider willen zijn, zitten met prijzen van 599 euro en 749 euro voor de P10 Plus duidelijk onder de prijzen die Apple en Samsung voor hun toptoestellen vragen.

In tegenstelling tot Apple is Samsung traditioneel wel aanwezig in Barcelona, maar dit jaar is er geen groot telefoonnieuws. Iedereen kijkt reikhalzend uit naar de Samsung Galaxy S8, maar het Mobile World Congress komt net te vroeg. De enige grote productaankondiging van Samsung is een nieuwe tablet: de Galaxy Tab S3.

De Huawei P10. Beeld afp
De Huawei P10.Beeld afp

Lees ook

'Bellende tank' Nokia 3310 komt weer op de markt, misschien

Onverwoestbaar was-ie. En de batterij ging dagenlang mee. Geen WhatsApp, Facebook of Snapchat, geen groot kleurenscherm, maar je kon er wel mooi Snake 2 op spelen. De iconische Nokia 3310 uit 2000 komt weer op de markt.

Onverwoestbaar! Snaken! Die tune! - Een ode aan de Nokia

Snaken tot je vingers blauw zien, honkballen met de 3310 en die tune die voor eeuwig in het collectieve geheugen staat gegrift. Iedereen die ouder is dan 20 heeft ooit wel eens Nokia gehad. Nu Microsoft aan het roer komt bij het Finse bedrijf is het afwachten wat er met het ooit zo grote merk gaat gebeuren. Daarom: een ode aan de Nokia.

Meer over