De nieuwe MKB-baas wordt de laatste

AMSTERDAM - De werkgeverslobby van VNO-NCW en MKB-Nederland is hard op weg naar een fusie, om als collectief machtsblok bonden en politiek te lijf te gaan.

De nieuwe voorman van MKB-Nederland, of hooguit die daarna - wordt naar verwachting de laatste voorzitter. Daarna gaat de belangenclub van het midden- en kleinbedrijf op in grote broer VNO-NCW.

Flamboyant en innemend

Een ondernemer moet de nieuwe voorzitter zijn, liefst van het flamboyante, innemende soort. Een voorzitter die MKB-Nederland, in 2009 al ingetrokken in de Haagse Malietoren van VNO-NCW, herkenbaar houdt voor de slager op de hoek. Daarna mag hij het licht uitdoen.

De sollicitatieprocedure loopt. De groslijst voor de opvolger van Loek Hermans, die de VVD-lijst gaat trekken voor de Provinciale Staten, telt zes namen. Type Annemarie van Gaal. De uitgeefster, met Derk Sauer rijk geworden in Rusland, was benaderd, maar heeft geen interesse.

Andere opdracht
De nieuwe voorzitter krijgt een totaal andere opdracht dan zijn voorgangers. Waar Hans de Boer (1998-2003) het midden- en kleinbedrijf als zelfstandige lobbyorganisatie op de kaart moest zetten en juist de confrontatie zocht met het grootbedrijf, maakte oud-minister Hermans er met zijn Haagse ervaring een gearriveerde club van. Een club die best kon intrekken bij VNO-NCW, om de lobby samen aan te pakken.

Eén probleempje: de cafébaas is een ander slag dan de topman van Shell, en ze hebben andere belangen. Sterker, zegt oud-MKB-voorzitter Jan Kamminga (1987-1996, nu voorzitter van de industriewerkgevers FME-CWM), 'kleine zelfstandigen in een winkelcentrum hebben soms een rothekel aan grote buurman Blokker of C&A. Die betalen bijvoorbeeld niet mee aan de kerstversiering, of verruimen zonder overleg hun openingstijden. Het is een totaal andere wereld. Een fusie of zelfs samenwerken, ligt zo gevoelig.'

Lees het hele verhaal in de Volkskrant.

Meer over