WINNAAR & VERLIEZERMark Zuckerberg & Ben van Beurden

De nieuwe economie is beter bestand tegen de crisis dan oude

Mark Zuckerberg. Beeld AFP
Mark Zuckerberg.Beeld AFP

Winnaar

Mark Zuckerberg - Facebook

Crisis? What crisis? Opvallend is dat de bedrijven uit de nieuwe economie eigenlijk tot nu toe niet zoveel last hebben van de coronacrisis. Neem Facebook, het paradepaardje van de Faang (Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google); in het eerste kwartaal wist het concern de omzet te verhogen met 18 procent tot 18 miljard dollar en de winst met liefst 102 procent tot 4,9 miljard dollar. De beurskoers van het aandeel steeg deze week naar 207 dollar, op tien dollar na een alltime high.

Blijkbaar is het bedrijfsmodel van Facebook behoorlijk coronabestendig. De sociale mediasite heeft zelfs zijn onmisbaarheid bewezen. Dankzij de mondiale lockddowns steeg het aantal gebruikers met nog eens 11 procent tot 1,7 miljard aardbewoners. Weliswaar nam het aantal advertenties – de belangrijkste inkomstenbron van Facebook – af door de crisis, maar zo zei hoogste baas Mark Zuckerberg ‘is er in april al weer sprake van een stabilisatie.’ Facebook is niet immuun voor de crisis en Zuckerberg vreest dat die ook wel eens langer kan duren dat nu wordt aangenomen. Maar het bedrijf kan een stootje hebben, niet voor drie maanden maar zelfs voor een of twee jaar. Op de balans staat liefst 60 miljard dollar aan reserves. Ook de andere bedrijven van de Faang hebben tot nu toe goede cijfers over het eerste kwartaal gerapporteerd. Net als Tesla, het meest geliefde speeltje van ondernemershooligan Elon Musk.

Verliezer

Ben van Beurden - Koninklijke Shell

Nieuw is beter bestand tegen de crisis dan oud. Bij de autoconcerns is het kommer en kwel, net als in de machinebouw, staalindustrie, textiel, detailhandel en luchtvaart. Ze houden hun hand op bij de overheid, want de meeste concerns hebben geen of weinig vet op de botten. Maar de zwaarste klappen krijgen op dit moment de olieconcerns die ook nog eens moeten dealen met een ingestorte prijs voor een vat ruwe olie.

Ben van Beurden, de huidige ceo van Koninklijke Shell, verdiende deze week zijn eigen plekje in de annalen van het 113 jaar oude concern. Hij werd de eerste bestuursvoorzitter sinds de Tweede Wereldoorlog die het dividend moest verlagen. En dat is uitermate vervelend voor het bedrijf. Het succes van het aandeel was vooral gebaseerd op de zekerheid dat Shell nooit het dividend verlaagde.

Ben van Heurden. Beeld AFP
Ben van Heurden.Beeld AFP

Zelfs in slechte tijden, zoals de oliecrises of de kredietcrisis, peinsde geen institutionele belegger erover dat aandeel van de hand te doen. Maar die zekerheid is weg. Voor altijd, want er is vanaf nu een precedent geschapen. Het aandeel – nu 15 euro waard waar het niet zo lang geleden 30 euro was – zal nooit meer zijn wat het ooit is geweest: de hoeksteen van elke aandelenportefeuille.

Meer over