De inflatie in de Eurozone is laag en dat is slecht nieuws, vindt de ECB

Eurostat, het statistische bureau van de Europese Unie, verwacht dat de inflatie in juli op 1,3 procent uitkomt. Dat is even hoog als in juni. 'In de herfst krijgen we van ECB-directeur Mario Draghi te horen hoe en wanneer de ECB het ruime monetaire beleid gaat afbouwen', zegt Bert Colijn van het economisch bureau van de ING. 'Maar de inflatie blijft laag. Vermoedelijk komt het percentage ook in 2018 niet boven de 1,5 uit. De ECB zit dus best in een lastige situatie.'

Jeroen van Wensen
Mario Draghi, ECB-directeur. Beeld reuters
Mario Draghi, ECB-directeur.Beeld reuters

Als verklaring voor de aanhoudend lage inflatie wijst Colijn op de olieprijs, die verder kan dalen. Bovendien staat de euro hoog ten opzichte van de dollar. Dat maakt importen voor eurolanden goedkoper, wat evenmin goed nieuws is voor de inflatie.

Colijn: 'Een lichtpuntje voor de ECB vormen de nieuwste Europese werkloosheidscijfers. Die staat met 9,1 procent op het laagste niveau sinds februari 2009.' Elke maand gaan er in het eurogebied meer mensen aan het werk, die krijgen meer te besteden en zorgen voor een opwaartse druk op de prijzen.

De hoofddoelstelling van de ECB is een inflatie in de buurt van, maar net onder de 2 procent. Om dat te bereiken koopt de bank maandelijks voor 60 miljard euro obligaties op. Dat moet leiden tot een lage rente, meer economische activiteit en vervolgens een hogere inflatie. Eind juni had de ECB staats- en bedrijfsobligaties in bezit met een gezamenlijke waarde van 1.952 miljard euro.

Inflatie Eurozone Beeld de Volkskrant
Inflatie EurozoneBeeld de Volkskrant
Meer over