De Halve Gare gaat niet over de toonbank

Als pionier heb je het maar lastig. Je loopt met een leuk idee in het hoofd, maar je kunt nergens controleren of het wel kans van slagen heeft....

Toch zijn er nog ondernemers met een flinke dosis lef. Zoals de bakkersfamilie Uljee. 'Met een bakkerswinkel zonder toonbank zijn we de eerste in Nederland. We willen graag de jongere consumenten aanspreken en voor hen moet het altijd snel,' vertelt Daniëlle Uljee in Bakkerswereld, het weekblad voor brood- en banketbakkerij.

De vestiging staat in Barendrecht, een groeigemeente waar in de nabije toekomst nog zevenduizend woningen worden bijgebouwd. 'In het winkelcentrum waar we zitten, zit al een supermarkt en een ambachtelijke bakker. We moesten dus inderdaad met iets nieuws komen.'

Bij de ingang ligt een stapel rieten boodschappenmandjes in plaats van de kille ijzeren supermarktmanden. Om de kale muren tot aan het plafond op te sieren zijn mobiele, beschilderde panelen opgehangen, die per seizoen wisselen. Uljee: 'De kleur van de winkel en de bedrijfskleding verandert ook mee met het jaargetijde.'

De gangbare broodsoorten liggen in manden voor het grijpen. Zo ook het voorgebakken brood dat Uljee onder de toepasselijke merknaam 'De Halve Gare' verkoopt. Voor de speciale broodsoorten en het gebak kunnen de winkeldames de klant van advies dienen. Bij het afrekenen staat de verkoopmedewerkster gewoon naast de klant.

Hoewel het bakkersbedrijf wil inspelen op de jonge consument, lijkt de formule ook ouderen aan te spreken. 'Ik word door mijn vrouw altijd met een lijstje op pad gestuurd', laat een oudere man weten. 'Niet meer nodig. Ik zoek het zelf wel uit.'

Meer over