De Ferrari van UPC moet vaak over zandweggetjes

Wat doe je met een internetverbinding die ‘tot vijf keer sneller is dan adsl’?..

Peter van Ammelrooy

Stoute dingen. Een proef met Fiber Power 120, de Ferrari onder de internetpakketten van UPC, leidt onherroepelijk tot ondeugende experimenten. Zoals: kijken of we razendsnel bestanden kunnen binnenhalen via The Pirate Bay. Dat is de beruchte website die toegang biedt een luilekkerland aan (grotendeels illegaal gekopieerde) films, liedjes en software.

Fiber Power biedt glasvezelsnelheden via de kabel, dezelfde koperen coaxdraad die ook de televisie in de huiskamer bezorgt. Fiber Power 120 biedt een snelheid van 120 Mbps (megabits per seconde), de maximumsnelheid bij adsl is 20 Mbps.

Maar vijf of zes keer sneller blijkt een relatief begrip als we via The Pirate Bay een film in dvd-kwaliteit (omvang 4,3 gigabyte) downloaden.

We doen er met Fiber Power 120 anderhalve dag over. Het bestand druppelt met kilobits, niet met megabits tegelijk de pc binnen. Terwijl het met 120 Mbps eigenlijk in minder dan 300 seconden bekeken zou moeten zijn. Dat ligt niet aan UPC De netwerken waarnaar The Pirate Bay verwijst zijn gewoon traag.

Daar zit hem de kneep. De pieksnelheid wordt zelden bereikt. Alleen bij specifieke snelheidstesten slaat de wijzer helemaal uit. De kabelaar laat op zijn eigen website ook zien dat snelheid relatief is.

Een mp3-liedje downloaden met een adsl-verbinding van 5 Mbps neemt 12,5 seconden in beslag. Met Fiber Power 120 duurt het slechts 0,33 seconden. Wie heeft er moeite met 12,5 seconde wachten? E-mailen en surfen gaat met Fiber Power 120 niet zichtbaar sneller dan met 5 Mbps-adsl. ‘Zware’ downloaders of gebruikers met meerdere pc’s profiteren wel van de extra bandbreedte.

De snelheid van een internetverbinding hangt van tientallen factoren af. Hoe is de pc thuis ingesteld, hoe goed is de bekabeling? UPC stuurt een monteur langs. Bij onze proef monteerde die een signaalversterker. Dat had als bijkomend voordeel dat het tv-beeld opeens scherper werd.

Een belangrijke factor is de drukte op het netwerk. Congestie begint al om de hoek. Van invloed is al hoeveel klanten een provider in een wijk heeft en wat ze tegelijk of niet doen (bijvoorbeeld grote bestanden downloaden).

Storingen op internet eisen hun tol. En van belang is ook de bandbreedte bij bijvoorbeeld de website of usenet- nieuwsgroep die we willen bezoeken. Hoe meer mensen daar aankloppen, hoe trager de verbinding. UPC zegt geen traffic shaping meer toe te passen: het op drukke tijdstippen minder bandbreedte toewijzen aan sommige soorten van dataverkeer. De Consumentenbond verweet het bedrijf vorige maand nog van ‘afknijpen’.

Fiber Power 120 van UPC is vooral een investering in de toekomst. De verbindingen zullen steeds beter en sneller worden. De huidige klanten zitten dan op de eerste rij.

Fiber Power 120 kost 70 euro per maand. Klanten moeten al een kabelverbinding hebben (vanaf 16,70 euro per maand). Installatie is gratis, de borg voor het modem bedraagt 45 euro.

Meer over