De ene vergelijkingssite is de andere niet

Op zoek naar de beste prijs of het beste product? Prijsvergelijkers op internet wijzen u graag de weg, maar die weg is bezaaid met valkuilen. U kunt deze vermijden door goed op te letten.

Yvonne Hofs
null Beeld Peter van Hugten
Beeld Peter van Hugten

Tussen Kerstmis en Oud en Nieuw beleefden de vergelijkingssites voor zorgverzekeringen weer topdagen, zoals altijd aan het eind van het jaar. Consumenten maken steeds vaker gebruik van prijsvergelijkers op internet. De toename van het webwinkelen creëert een grote behoefte aan een onafhankelijke scheidsrechter die enige orde schept in het oerwoud aan online aanbieders. In Nederland zijn tientallen vergelijkingssites actief. Die vergelijken prijzen en kwaliteit van hotels, telecomaanbieders, energieleveranciers, elektronica, restaurants en nog veel meer.

Het zijn er zoveel dat de prijsvergelijkers zelf een verzameling bomen vormen waardoor de consument het bos niet meer ziet. Bovendien hebben kritische volgers als de Autoriteit Financiële Markten en de Consumentenbond nogal wat aan te merken op sommige prijsvergelijkers.

Ze zijn namelijk lang niet allemaal onafhankelijk. Sommige vergelijkingssites zijn een advertentiefuik. Op zo'n site worden alleen aanbieders 'vergeleken' die voor hun vermelding betalen. Ook maakt het nogal verschil welk product u zoekt. De beste vergelijkingssite van autoverhuurbedrijven is niet per se de beste plek om een vliegreis te boeken.

Het is gelukkig mogelijk het kaf van het koren te scheiden. U kunt om te beginnen de vergelijkingssite van de vergelijkingssites raadplegen, snakewood.nl. Dit is een niet-commerciële site die per product de beste vergelijkingssite selecteert op basis van objectieve criteria. De informatie op snakewood.nl lijkt wel nogal verouderd. Tussen het overzicht van vergelijkingssites voor adsl-aanbieders staat bijvoorbeeld Providerwissel.nl, maar deze vergelijker bestaat niet meer.

U kunt het risico op een miskoop verkleinen door de volgende acht principes in acht te nemen:

1Vaar niet blind op één vergelijkingssite, maar raadpleeg er minstens drie.

Als u op meerdere vergelijkingssites naar het goedkoopste product zoekt, krijgt u meestal niet dezelfde resultaten. Het verdienmodel van vergelijkingssites bestaat uit de inkomsten die zij van de aanbieders die zij vergelijken ontvangen. Sommige vergelijkingssites laten hun ranglijst daardoor beïnvloeden: de aanbieders die het meeste betalen, staan dan bovenaan. Een andere, positievere reden voor de prijsverschillen tussen vergelijkingssites is dat aanbieders soms kortingen verstrekken op vergelijkingssites waar zij een contract mee hebben. Dezelfde verzekering kan dus bij de ene vergelijker écht goedkoper zijn dan bij de andere.

undefined

2. Vertrouw niet te veel op juichende recensies

Als u een product zoekt als een auto of een wasmachine, kunt u beter op de website van een vakblad of de Consumentenbond kijken voor recensies. Op vergelijkingssites en webwinkels is de kans groot dat de aanbieder of een kennis van de aanbieder enthousiaste recensies plaatst. Op vergelijkingssites voor vakantiehuizen, hotels en restaurants moeten er bij het etablissement van uw keuze minstens twintig recensies staan, waaronder enkele kritische. Tientallen recensies zijn moeilijk te vervalsen, maar vijf positieve gastenervaringen zijn door de eigenaar van het vakantiehuis zo getikt.

3. Zoek op de vergelijkingssite naar informatie over de eigenaar, de vergelijkingsmethode en het verdienmodel

Een goede vergelijkingssite vermeldt deze informatie, meestal onder het kopje 'Over ons' of 'Over (naam website)'. Verzekeringsvergelijker Independer.nl is bijvoorbeeld eigendom van aanbieder Achmea. Een test van de Volkskrant wees vorig jaar uit dat Independer de goedkoopste polis van Achmea toen niet in zijn ranglijst opnam. Ook nemen lang niet alle prijsvergelijkers het hele marktaanbod in hun vergelijking op.

4. Vergelijk niet alleen op prijs, maar ook op productvoorwaarden

Op een goede vergelijkingssite kunt u niet alleen op prijs vergelijken, maar ook op de productvoorwaarden, zoals verzendkosten, looptijd van het abonnement en andere voorwaarden. Hoe meer zoekcriteria u kunt invullen, hoe beter het zoekresultaat aansluit bij uw wensen.

5. Vul alleen persoonlijke gegevens in die noodzakelijk zijn voor het maken van een goede vergelijking

Het is een slecht teken als de vergelijkingssite al vóór het maken van de vergelijking allerlei overbodige gegevens van u wil hebben. Uw woonadres of leeftijd kunnen bij verzekeringen nodig zijn voor het maken van een goede vergelijking, maar uw e-mail-adres is dat doorgaans niet. Als u dat vooraf al moet invullen, kunt u rekenen op spam in uw mailbox.

Meer over