De Crisis dag 388

Aardewerkspecialist Koninklijke Tichelaar uit Makkum heeft de omzet aanzienlijk zien teruglopen en ziet zich gedwongen 7 van de 65 personeelsleden te ontslaan....

Tichelaar wil zich meer richten op de productie van bakstenen voor de bouw en minder op beschilderde borden en luxe geglazuurde bakstenen.

Het aantal fusies en overnames in Nederland is in het derde kwartaal van dit jaar sterk ingezakt. Ook de waarde van de transacties daalde fors, zo blijkt uit cijfers van Overfusies.nl.Het aantal transacties daalde in het derde kwartaal met 52 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Er werden in het derde kwartaal 49 deals gesloten met een totale waarde van 4 miljard euro. In het tweede kwartaal was dat nog 23 miljard euro.

De inflatie is in Nederland in september licht gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam de gemiddelde prijsstijging uit op 0,4 procent in vergelijking met een jaar eerder. In augustus werd nog 0,3 procent gemeten.

De inflatie nam vooral toe door hogere prijzen voor vliegtickets, kleding, televisies en geluidsapparatuur.

Goedkopere voedingsmiddelen en benzine hadden juist een dempend effect. De prijzen van voedingsmiddelen daalden met 1,2 procent ten opzichte van vorig jaar. Benzine werd 10 procent goedkoper.

Het tekort op de begroting van de Verenigde Staten is in het fiscale jaar 2009, dat op 30 september afliep, naar verwachting opgelopen tot een recordbedrag van 1.400 miljard dollar (950 miljoen euro). Dat is 950 miljard dollar meer dan in 2008. Economen hebben al gewaarschuwd dat het huidige begrotingsbeleid van de VS onhoudbaar is. Washington kan daardoor zijn kredietwaardigheid verliezen.

Meer over