De Crisis dag 381

Nederlandse architectenbureaus hebben flink te lijden onder de economische crisis. Bijna de helft van de leden van de Nederlandse beroepsvereniging van architecten BNA vreest voor het voortbestaan van zijn bedrijf....

De economische krimp in de Verenigde Staten is voor het tweede kwartaal door het Amerikaanse ministerie van Handel definitief vastgesteld op 0,7 procent op jaarbasis. Eerder meldde het ministerie nog een krimp van 1 procent. In het eerste kwartaal bedroeg de krimp 6,4 procent op jaarbasis.

De werkloosheid in Duitsland is in september gedaald. Volgens het Duitse staatsagentschap voor arbeid telt Duitsland nu circa 3,46 miljoen werklozen. Dit betekent dat 8,2 procent van de beroepsbevolking werkloos is. Het werkloosheidspercentage was 0,1 procentpunt lager dan eind augustus. ING-econoom Carsten Brzeski denkt ‘dat de dreiging van explosief stijgende werkloosheidscijfers is afgewend’.

De omzet van de drieduizend Nederlandse koeriersbedrijven is in de eerste helft van dit jaar bijna 13 procent gedaald vergeleken met de eerste zes maanden van 2008. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek wordt door de economische crisis minder gebruik gemaakt van de diensten van koeriers. ‘De omzetdaling is geheel toe te schrijven aan de afgenomen bedrijvigheid’, aldus het CBS.

Goederen en diensten zijn deze maand opnieuw goedkoper geworden. De deflatie bedroeg 0,3 procent op jaarbasis. Dat heeft het Europees bureau voor de statistiek Eurostat woensdag bekendgemaakt op basis van een eerste raming. In augustus daalde het prijspeil in de zestien landen die de euro gebruiken, met 0,2 procent. De prijsdaling in september is iets sterker dan verwacht. Marktkenners gingen in doorsnee uit van een deflatie van 0,2 procent.

ABN Amro heeft een eerste formele stap gezet in het afsplitsen van het deel dat in handen is van de staat. Woensdag deponeerde de bank de documenten voor de splitsing bij de Kamer van Koophandel in Amsterdam.

Meer over