De Crisis dag 218

Philips ontslaat nog eens 225 werknemers in de lampenfabriek in het Vlaamse Turnhout, ten zuiden van Tilburg. Het bedrijf heeft dat maandag meegedeeld bij een bijzondere ondernemingsraadsvergadering, meldde vakbond ABVV....

Bij een ontslagronde waren in december al 264 mensen op straat gezet. Ook ruim driehonderd werknemers met een tijdelijk contract zijn al vertrokken. Bij Philips in Turnhout werken bijna tweeduizend mensen.

De architectenbureaus in Nederland krijgen veel minder orders binnen door de economische recessie. Gemiddeld hebben de bureaus de orderportefeuille met ongeveer een derde zien slinken.

Dat blijkt uit een enquête die branchevereniging BNA, de Bond van Nederlandse Architecten, heeft laten uitvoeren.

Vier op de vijf architectenbureaus heeft last van de crisis. De middelgrote bureaus worden het hardst getroffen, aldus BNA. De branche heeft het meeste last van de stilgevallen projecten in de woningbouw.

Bijna vier op de tien Europeanen vindt dat de EU-landen tot dusver voldoende hebben gedaan tegen de economische crisis. Dat blijkt uit een enquête van het Europees Parlement die maandag is gepubliceerd.

Bijna alle ondervraagden zeggen dat de financiële crisis erg grote gevolgen heeft. Van de ondervraagden zegt 58 procent de crisis al te voelen in zijn persoonlijke situatie.

De beste instantie om de crisis te bestrijden is volgens Europeanen de G8-groep van rijkste industrielanden. Nederlanders noemden deze instantie zelfs het vaakst (36 procent tegen 25 procent gemiddeld in de EU). Minder geschikte instanties zijn de EU en de nationale regering.

Het Amerikaanse technologieconcern IBM heeft in het eerste kwartaal bijna 3 miljard dollar minder omzet geboekt dan vorig jaar. IBM meldde maandag dat de omzet is uitgekomen op 21,7 miljard dollar tegen 24,5 miljard dollar in de eerste drie maanden van 2008.

De daling van ruim 11 procent is groter dan analisten hadden verwacht. Die rekenden in doorsnee op ongeveer 22,5 miljard dollar omzet.

De inkomsten van technologiebedrijven staan onder druk doordat het bedrijfsleven door de crisis bezuinigt op it-investeringen.

Meer over