winnaar & verliezer van de week

De consigliere blaast oud merk nieuw leven in, de bankier vecht door tegen zijn vroegere baas

Ronald Kahn (rechts). Beeld ANP
Ronald Kahn (rechts).Beeld ANP

Roland Kahn

Laat zien dat ook Coolcat negen levens heeft

Het was een poosje stil rond ­Roland Kahn van Coolinvestments. Tot deze week. De man achter MS Mode, America Today en V&D Online liet in het vakblad ­RetailTrends optekenen dat hij weer een Coolcat-winkel gaat ­openen. De modeketen ging in 2019 failliet, na een bestaan van veertig jaar. Zo’n 1.450 mensen ­verloren daarbij hun baan.

Als Kahn de laatste tijd in het nieuws kwam, was het zelden als ondernemer. Vorig jaar werd ­bekend dat de 69-jarige ‘Master of Practice’, zoals hij zichzelf noemt, zijn lidmaatschap had opgezegd van Forum voor Democratie. ­Eerder had Quote opgemerkt dat Kahn 5.000 euro aan de partij van Thierry Baudet had gedoneerd.

In april van dit jaar werd bekend dat Kahn na vijf jaar leuren eindelijk zijn villa aan de Vecht heeft verkocht. Niet voor de vraagprijs van 5 miljoen, maar voor 2,9 miljoen.

Als ondernemer had Kahn al gas teruggenomen. In januari droeg hij de leiding van Cool­investments over aan zijn zonen Jonathan en Joshua. Hij bedacht zichzelf de rol toe van ‘consigliere voor de volgende generatie’. De term staat in het Italiaans voor raadgever of raadslid. Veel lezers zullen onwillekeurig denken aan de sluwe advocaat van de mafiabaas in Mario Puzo’s De peetvader.

Maar goed: Coolcat is dus terug. Voorlopig als proefwinkel, met mode voor kinderen, op een nog onbekende locatie. Er zit meer in het vat, laat Kahn in RetailTrends doorschemeren: ‘Het is heel simpel: je opent er één en is het een succes, dan open je er nog een.’

Pieter Veuger

Wil nog steeds miljoenen zien van de Volksbank

Pieter Veuger. Beeld ANP
Pieter Veuger.Beeld ANP

Amper een halfjaar was hij in dienst als hoogste financiële man bij de Volksbank, het moederbedrijf van SNS, ASN Bank, BLG Wonen en RegioBank. De juridische strijd over zijn veelbesproken ontslag duurt nu al twee keer zo lang. Deze maand zette de rechter een streep door de schadeclaim van 2,8 miljoen euro die ­Pieter ­Veuger eist van zijn voor­malige werkgever. Zijn razendsnelle ontslag zou terecht zijn geweest. Weliswaar wordt over de toenmalige top van de staatsbank gesproken als een ‘wespennest’, maar die ­beroerde sfeer zou niet op de laatste plaats aan hemzelf te wijten zijn. Veuger ‘ziet eraan voorbij dat van hem (...) een constructieve ­opstelling en een verbindende rol werden verwacht’, aldus het ­geanonimiseerde vonnis.

Veuger moest vorige zomer weg nadat hij in een heimelijk ­gesprek met een hoge ambtenaar interne problemen aan de kaak had ­gesteld. Later hielden ook operationeel directeur Mirjam Verhoeven en president-commissaris Jan van Rutte het voor gezien.

Ondertussen blijft de toekomst van de sinds 2013 genationaliseerde Volksbank ongewis. Het goede nieuws: met Gerard van ­Olphen heeft de bank een nieuwe president-commissaris gevonden. De oud-bestuurder van SNS Reaal kent het concern van binnenuit. Genoeg te doen: vrijdag publiceerde de bank teleurstellende halfjaarcijfers. En ook het conflict met Veuger lijkt nog lang niet voorbij. Deze week kondigde de oud-cfo aan in hoger beroep te gaan.

Meer over