De Bruin keek in verkeerde richting

Robeco Groep wordt harder. Fondsbeheerders worden afgerekend op hun resultaten. Wie het een jaar lang slechter doet dan de markt, krijgt de rekening gepresenteerd....

'EEN enthousiaste en gedreven man.' 'Een prettig collega.' 'Iemand die heel nieuwsgierig is.' 'Een pretentieloze man die het liefst in een rijtjeshuis woonde.' 'Hij was vooral bezeten van het Verre Oosten.'

Dat laatste werd Gerard de Bruin fataal. De Aziatische crisis doorkruiste zijn strategie. De Bruin bezocht zeer vaak het Verre Oosten. Hij was overtuigd in Zuidoost-Azië een luilekkerland voor beleggers te vinden. Hier stonden de toekomstige pareltjes genoteerd. De vastgoedmaatschappij Cheung Kong Holdings bijvoorbeeld. 'Onder leiding van de charismatische 'tycoon' en grootaandeelhouder Li Ka-Shing bouwt Cheun Kong aan grootschalige nieuwbouwprojecten', zo schreef hij in het jaarverslag over 1997.

'Omdat de Hongkongse bevolking steeds meer te besteden heeft en er groot gebrek is aan woonruimte, zijn de winstmarges buitengewoon aantrekkelijk. Ondanks het feit dat in 1996 de huizenprijzen met 20 procent zijn gestegen, vormen zich nog altijd lange rijen belangstellenden op het moment dat Cheung Kong appartementen te koop aanbiedt.'

De Bruin kon lyrisch zijn over eigen ontdekkingen. Binnen Robeco gold hij als een vakman, iemand die vooral in de praktijk was geschoold. Na zijn studie aan de Economische Hogeschool in Rotterdam werkte hij twee jaar bij Hoogovens voordat hij in 1971 als analist bij Robeco in dienst trad.

In de Rotterdamse beleggingsgroep maakte hij snel carrière. Twee jaar later werd hij al portefeuille-manager Verenigde Staten. Maar zijn eerste liefde werd uiteindelijk het Verre Oosten. Vlak voordat hij in 1989 verantwoordelijk werd voor het beleggingsbeleid van Rolinco was de Japanse zeepbel uiteen gespat. De beursindex, de Nikkei, daalde van bijna 40.000 tot onder de 15.000. De Bruin vond deze geweldige correctie overtrokken. Hij bleef geloven in een herstel van de Japanse markt, ook nadat het land in de jaren negentig wegzakte in een depressie. De Bruin vertrouwde meer op zijn eigen ogen dan op theoretische modellen. Terwijl economen voorspelden dat de Japanse economie nog diep in het slop zat, constateerde De Bruin dat het beter ging. 'Ik was anderhalf jaar geleden in Japan. Toen zat ik in mijn eentje te eten in het restaurant. Nu moest ik echt een plaatsje zoeken. De Japanners consumeren weer', constateerde hij begin 1994 na een bezoek aan Japan. De Bruin was zo bullish over Japan dat hij zelfs een half miljard leende om extra in aandelen te kunnen beleggen.

De Bruin gokte verkeerd. Hij keek naar het oosten, terwijl hij zijn blik op het westen had moet richten. De voorspelde stijging van de Nikkei naar 26.000 bleef uit. De Bruin had achteraf beter in het westen - en dan nog het best in Nederland zelf - moeten blijven beleggen.

Zo ging het nog vaker verkeerd. In april 1997 verwachtte Gerard de Bruin dat het tij op de beurzen zou keren. Er zou na de recordstijgingen van de maanden daarvoor een correctie, misschien wel een crash, komen. Hij verkocht een deel van de portefeuille van Rolinco en hield het geld liquide op een depositorekening. Indien de beurs daadwerkelijk was gecrashed, was De Bruin tot beleggingsheld van Nederland uitgeroepen. Nu miste hij de campinghausse en werd het zwarte schaap.

Toch waren niet alle mislukkingen zijn schuld. Van hogerhand was verordonneerd dat Rolinco zich in zijn beleggingsbeleid meer zou moeten onderscheiden van de grote broer Robeco. Rolinco zou meer risico's mogen lopen om op termijn een hoger rendement te kunnen halen. Geen Koninklijke Olie, Wolters Kluwer en CSM meer, maar begrafenisondernemer Service Corp., badkamerleverancier Masco, creditcardexploitant First Data en internetdienstverlener Cendant. In april van dit jaar werd bekend dat Cendant de cijfers had opgeklopt. Rolinco verloor in een klap 60 miljoen op deze belegging.

De Bruin haalde hierdoor ook in de eerste helft van dit jaar de rendementsdoelstelling niet. Woensdag werd hij uit zijn functie ontheven. 'Hij gaat niet weg. We zullen iets anders voor hem vinden. Wat? Dat weten we nog niet', zegt een woordvoerder.

Peter de Waard

Meer over