De bonus komt weer met garantie

Op Wall Street trekken zakenbanken weer personeel aan met hoge bonussen. Dan kunnen Nederlandse banken niet achterblijven...

AMSTERDAM De gegarandeerde bonus is terug. Banken op Wall Street voeren weer zo’n hard gevecht om het schaarse talent dat ze er naar eigen zeggen niet langer omheen kunnen. Nieuw personeel krijgt weer de belofte dat ze komende jaren de maximale bonus krijgen, ongeacht de prestaties die ze leveren.

Vlak na de kredietcrisis werden de gegarandeerde bonussen het meest vervloekt. Hoe was het mogelijk dat handelaren en zakenbankiers zo rijkelijk werden beloond? De overtuiging was dat dergelijk beloningsbeleid roekeloos gedrag had aangemoedigd en daardoor mede de kredietcrisis had veroorzaakt. Zelfs bankiers die de bonussen tot het laatste toe bleven verdedigen als een nuttig instrument, maakten een uitzondering voor de gegarandeerde exemplaren.

Terwijl veel economieën nog in de kreukels liggen en overheden zich voorbereiden op de grootste bezuinigingsoperatie uit de recente geschiedenis, hebben de zakenbanken zich echter alweer opgericht. Geholpen door de immense hoeveelheden goedkoop geld die centrale banken overal ter wereld naar de banken hebben gepompt, hebben ze hun winsten razendsnel opgevoerd. En dus moesten de bonuspotten weer rijkelijk worden gevuld.

Nu is het moment aangebroken dat de grote zakenbanken ook weer personeel gaan aannemen. Voor het eerst in twee jaar komen er weer banen bij op Wall Street, schreef persbureau Bloomberg deze week. Banken als Citigroup en Morgan Stanley, die tijdens de kredietcrisis harde klappen opliepen, zijn hun personeelsbestand weer op het oude niveau aan het brengen.

Daarnaast zijn er banken die de crisis hebben aangegrepen om hun positie op Wall Street te versterken. Zij zijn het agressiefst op zoek naar personeel. Onder hen het Japanse Nomura, dat eerder een groot deel van Lehman Brothers overnam, inclusief – zo blijkt nu – zijn agressieve wervingsmethodes en hoge bonussen.

Zolang de cultuur op Wall Street en in de Londense City niet verandert, is het voor Nederlandse banken ook niet eenvoudig een einde te maken aan de bonusmisstanden. Banken als Rabobank en ING, en in mindere mate ABN Amro en Fortis, kunnen voorlopig niet zonder zakenbankiers en zonder handelaren en die moeten, zoals een Rabo-woordvoerder het formuleert, nu eenmaal ‘op Angelsaksische wijze worden beloond’. Dit kan alleen worden doorbroken als er internationaal afspraken worden gemaakt over bonuslimieten, maar daar zijn de wereldleiders vooralsnog niet in geslaagd.

Wouter Bos, ex-minister van Financiën, had zijn hoop gevestigd op zelfregulering. De Nederlandse banken stelden een code op, waaraan het beloningsbeleid voortaan moest voldoen. Alle banken hebben die code het afgelopen jaar braaf ingevoerd en vinden dat daarmee de kous af moet zijn. Probleem is alleen dat de code alleen geldt voor de raad van bestuur.

Woensdag leek het er even op dat er toch een internationale doorbraak aanstaande is. Leden van het Europees Parlement meldden met grote stelligheid dat de bonussen in Europa nu echt aan banden werden gelegd. Ze mochten in de toekomst nooit meer hoger zijn dan 60 procent van het vaste salaris. Niet voor bestuursleden, en ook niet voor handelaren en zakenbankiers.

De wet moest nog worden goedgekeurd door het europarlement en de Europese ministers van Financiën, maar dat waren volgens deze europarlementariërs, onder wie de Nederlandse Corien Wortmann (CDA), formaliteiten. Elk land zou verplicht zijn de wet te implementeren.

Dat zou een revolutie in de financiële wereld betekenen. Handelaren en zakenbankiers krijgen nu bonussen die kunnen oplopen tot een veelvoud van hun vaste salaris. De Nederlandse bankencode zou met deze wet ook direct de prullenbak in kunnen.

Het Nederlandse ministerie van Financiën vraagt zich daarom ten zeerste af of de wet er wel echt komt. ‘Volgens onze informatie moet het voorstel eerst nog worden besproken.’

Meer over