De belegger wil voorspelbaarheid

Het verloop van de handel op de Amsterdamse effectenbeurs viel beleggers maandag alleszins mee. Bij de opening was het 'toch wel even schrikken', aldus handelaar Ron van der A van Delta Lloyd Securities, maar daarvan bekwam men snel....

'De schrik' sloeg vooral op de vrees dat de koersdalingen inJapan (maandagochtend) en op Wall Street (vrijdagavond) Europazouden meetrekken. Bovendien zwakte in het weekend de dollar aften opzichte van de euro. 'Maar het ziet er allemaal goed uit',vindt Van der A. 'Ook als Japan daalt naar veertienduizend puntenblijft de stijgende tendens gehandhaafd.'

Philips was gisteren de ster van het Damrak. Na debekendmaking van de cijfers over het vierde kwartaal van 2005 wonhet elektronicaconcern ruim 2,5 procent, op 26 euro. 'Beleggerswaren vooral gecharmeerd van de kordate uitspraken over devooruitzichten voor de periode na dit jaar', aldus Van der A.'Daar wordt veel belang aan gehecht. Men wil best betalen vooreen grotere voorspelbaarheid van de resultaten.'

De grootste dalers in de AEX waren Hagemeyer (min1,45 procent op 2,71 euro) en Ahold (min 1,25 procent op6,31 euro). De voortgaande daling van Ahold baart vooralbeleggers zorgen die zich mede laten leiden door technischeanalyse. Het fonds noteert nu lager dan het gemiddelde over deafgelopen tweehonderd dagen.

De hoge olieprijs was de voornaamste reden waarom deaandelenkoersen in bijna heel Europa daalden. Alle indices slotenlager, behalve die in Zwitserland, Oostenrijk en Italië.

De koersen van vliegtuigmaatschappijen daalden door deduurdere olie. Volgens analisten van Credit Suisse is 30 procentvan de kosten van vliegen gerelateerd aan de prijs van energie.Air France verloor maandag 2,2 procent op 17,70 euro.

Daarnaast vielen vrijdag de resultaten van Citigroup, deAmerikaanse financiële instelling, sterk tegen. Daar had deBritse bank HSBC maandag onder te lijden. Europa's grootste bankin marktkapitalisatie verloor in Londen 1,3 procent op931 pence.

Zoals de 'dollarfondsen' Ahold en Aegon op de Amsterdamsebeurs daalden (de verzekeraar sloot 0,9 procent lager op12,69 euro), verloren elders in Europa bedrijven terrein diegrote delen van hun omzet in de VS boeken. L'Oreal, 's werldsgrootste cosmeticaconcern, verloor 1,2 procent op 64,75 euro.De medicijnfabrikant Sanofi-Aventis, die ongeveer eenderde vanzijn omzet in de VS boekt, daalde 1,3 procent op 75,15 euro.

Meer over