De Banketgroep fuseert met Franse koekfabrikant Poult

De Banketgroep uit Tilburg, Europees marktleider in stroop- en eierwafels, gaat samen met de op een na grootste Franse koekfabrikant Poult. Door deze fusie ontstaat de grootste producent van private label koek en banket in Europa.

null Beeld anp
Beeld anp

De fusie komt tot stand dankzij de Franse investeringsmaatschappij Qualium Investissement, dat voornamelijk in kleinere en middelgrote bedrijven in Frankrijk investeert. Qualium Investissement is opgericht in 1998 en beheert 1,8 miljard euro aan fondsen.

'De fusie tussen Poult en de Banketgroep zal onze groei versnellen en onze internationale ontwikkeling, met name in de Zuid-Europese landen, versterken. Het past naadloos in onze Europese groeiambitie', zegt topman Kees Krikke van de onderneming uit Tilburg in het persbericht dat gistermiddag werd uitgegeven.

Derde verschuiving

De Banketgroep maakt behalve de eerder genoemde eierkoeken en stroopwafels ook Buys Zoenen, voorheen bekend als negerzoenen, en kleine verpakkingen Kanjers-koek voor in snoepautomaten. Jaarlijks vinden meer dan 200 miljoen consumentenverpakkingen vooral via de supermarkt vooral hun weg naar de klant.

De overname van de Tilburgse koekjesfabriek is de derde verschuiving in korte tijd in de Nederlandse bakkerswereld. Begin juni werd bekend dat het Groningse familiebedrijf Borgesius concurrent Bakkersland overneemt. Deze nieuwe bakkersreus, met een omzet van tegen de 500 miljoen euro, levert aan grote supermarktketens als Albert Heijn en Jumbo.

Het Franse Qualium had eerder al interesse in een overname van Continental Bakeries, producent van onder meer Haust toast en Bussink Deventer Koek. Maar dat kwam in handen van de private-equitypoot van zakenbank Goldman Sachs.

Een medewerker van Poult controleert de kwaliteit van de koekjes in het hoofdkantoor van het bedrijf in de Zuidwest-Franse stad Montauban. Beeld afp
Een medewerker van Poult controleert de kwaliteit van de koekjes in het hoofdkantoor van het bedrijf in de Zuidwest-Franse stad Montauban.Beeld afp

Afzetmarkt Groot-Brittannië

De Banketgroep uit Tilburg heeft zes bakkerijen, waar vierhonderd mensen werken. Vorig jaar bedroeg de omzet 120 miljoen euro. Iets meer dan de helft daarvan, 54 procent, komt uit Europa, de rest uit Nederland. Vooral Groot-Brittannië is een grote afzetmarkt voor de koekproducten, meldt het vakblad Distrifood.

De Franse bakker uit Toulouse maakt behalve koekjes en taartjes ook ontbijtbiscuits en chochosticks. Verdeeld over vijf vestigingen werken er achthonderd mensen. Van de 180 miljoen euro aan omzet komt ruim 15 procent uit de export.

100 duizend ton aan koek en banket

Bij de nieuwe Frans-Nederlandse bakkerscombinatie werken straks dus 1.200 mensen in elf fabrieken. Per jaar produceren ze voor 100 duizend ton aan koek en banket. De omzet komt uit op 300 miljoen euro.

'Dit is de eerste stap in het bouwen van een Europese markleider in de private koek- en banketsector. Deze zal zich richten op acquisities in West-Europa', aldus Guillaume Peroz, directeur van het Franse investeringsfonds.

Meer over