De allereerste Porsche: een elektrische koets met 5 pk motor

In 1898 bouwde de 23-jarige Ferdinand Porsche de Egger-Lohner C.3 Phaeton, een soort open koets met elektrische aandrijving. Op verschillende plekken signeerde de bouwer zijn auto met 'P1', de eerste Porsche. De P1 werd 116 jaar later ontdekt in een schuur in Oostenrijk en is nu te zien in het Porsche Museum in Stuttgart (naast de nieuwste 918 Spyder).

De eerste Porsche tentoongesteld in het Porsche Museum in Stuttgart. Beeld epa
De eerste Porsche tentoongesteld in het Porsche Museum in Stuttgart.Beeld epa

Wie denkt aan Porsche denkt aan snelheid, glimmende rondingen, een ronkende motor. De eerste auto van de hand van Ferdinand Porsche voldoet echter aan geen van deze kenmerken.

De P1 maakte zijn eerste rit in Wenen op 26 juni 1898, het was een van de eerste geregistreerde voertuigen in Oostenrijk. De koets had een hybride motor met een gewicht van zo'n 140 kilo, deels op gas, deels elektrisch. De motor had een vermogen van 3 pk en een 'overloading' stand waardoor die nog eens 2 pk extra vermogen gaf. De eerste Porsche kon een snelheid van 30 kilometer per uur halen en een afstand van 80 kilometer afleggen. De snelheid werd gereguleerd met 12 versnellingen. Het ontwerp van de koets was van Jacob Lohner.

In september 1899 nam de P1 het op tegen andere elektrische voertuigen in een race georganiseerd voor een autoshow in Berlijn. Ferdinand Porsche reed zijn P1 met drie passagiers aan boord naar de overwinning, pas 18 minuten later kwam de nummer twee over de finish. Meer dan de helft van de deelnemers haalde de eindstreep niet door technische problemen.

De inscriptie 'P1' op de wielas van de eerste Porsche. Beeld epa
De inscriptie 'P1' op de wielas van de eerste Porsche.Beeld epa
De P1 staat tentoongesteld naast de 918 Spyder, het nieuwste racemonster van Porsche. Beeld getty
De P1 staat tentoongesteld naast de 918 Spyder, het nieuwste racemonster van Porsche.Beeld getty
Meer over