Nieuwsbeursgang JDE Peet’s

Daverend beursdebuut voor moeder Douwe Egberts

Met een koerssprong van 14 procent is Douwe Egberts zijn tweede beursleven begonnen.

Fabien Simon van DE-moedermaatschappij JDE Peet’s slaat de gong op het Damrak Beeld ANP
Fabien Simon van DE-moedermaatschappij JDE Peet’s slaat de gong op het DamrakBeeld ANP

Vrijdagmorgen maakte de moedermaatschappij JDE Peet’s bekend dat de aandelen voor 31,50 euro op de beurs zouden worden geplaatst. Meteen na de opening schoot de koers omhoog tot boven de 35 euro. Met de introductieprijs wordt de beurswaarde van het hele bedrijf geschat op 15,6 miljard euro. Oorspronkelijk was aangekondigd dat de introductieprijs tussen de 30 en 32,25 euro zou liggen. De definitieve prijs ligt aan de hoge kant.

Er was zo veel belangstelling voor de aandelen dat JDE Peet’s geen roadshow nodig had om de stukken aan de man te brengen. De beursintroductie kon door de grote interesse zelfs een week worden vervroegd. In totaal werden 22 miljoen nieuwe aandelen geplaatst. Daarnaast verkochten bestaande aandeelhouders zoals de Duitse investeerder JAB en het Amerikaanse Mondolez nog eens 50 miljoen aandelen. Tot de kopers behoorden grote beleggers als beleggingsfonds Fidelity en bekende vermogensbeheerder George Soros.

JDE Peet’s haalt meer dan 80 procent van zijn opbrengsten uit consumptie van koffie en thee thuis en is daarmee minder geraakt door de crisis. Volgens topman Casey Keller doen koffie en thee het überhaupt vaak goed tijdens crises. De resterende omzet komt uit koffieketens zoals Coffeecompany met 35 vestigingen in Nederland. JDE Peet’s, met een omzet van 6,9 miljard euro vorig jaar, denkt verder in tegenstelling tot veel andere bedrijven dit jaar te kunnen groeien.

Het is voor Douwe Egberts niet het eerste avontuur op de beurs van Amsterdam. Het bedrijf was decennialang in handen van het Amerikaanse Sara Lee, dat de koffie- en theedivisie in 2012 als zelfstandig bedrijf naar de beurs in Amsterdam bracht. Daar werd het amper een jaar later weggekocht door investeerder JAB. JDE Peet’s wil de opbrengst van de verkoop van de nieuwe aandelen gebruiken om de schulden te verminderen.

Meer over