Damrak toont herstel

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs op het Damrak is dinsdag positief aan de handel begonnen. Beleggers lieten zich vooral inspireren door de hogere slotstanden van de Aziatische effectenmarkten. Het telecomconcern KPN was uit de gratie na een teleurstellend kwartaalrapport.

Na ongeveer drie kwartier handel was de AEX, de index van meest verhandelde fondsen op het Damrak, 1,18 punt (0,2 procent) hoger op 507,37 punten. De MidKap-index ging 0,3 procent vooruit naar 716,96 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tussen de 0,1 en 0,3 procent omhoog. KPN bungelde onderaan de AEX met een verlies van 0,7 procent. Daarmee werd een groot deel van het koersverlies van bij de opening ingelopen. Het concern kondigde voorbeurs een winstdaling aan over het afgelopen kwartaal met 12,7 procent, beneden de verwachting van analisten. ,,De resultaten zijn niet echt indrukwekkend. Met name de operationele winst viel tegen, de nettowinst viel mee, maar dat kwam door een belastingmeevaller'', aldus handelaar Lex Werkheim van Eureffect.

Finaciële waarden in de lift

Vooral de financiële waarden deden het dinsdagochtend goed. Fortis, ABN Amro en ING werden tussen de 0,7 en 1 procent meer waard. De laatste stond positief in de belangstelling nadat de zakenbank UBS heeft zijn klanten adviseerde om het aandeel te kopen.

Het uitzendbedrijf USG ging aan kop in de MidKap met een winst van 2,5 procent. De zakenbank KBC heeft het koersdoel voor het aandeel naar boven bijgesteld.

Koersverlies BESI ondanks winst

Op de lokale markt in Amsterdam viel het chipbedrijf BESI op met een koersverlies van ruim 4 procent, ondanks dat het bedrijf vorig jaar uit de verliezen is gekropen. Volgens Rabo Securities is het aantal nieuwe orders in het vierde kwartaal echter teleurstellend.

Qurius, het voormalige Magnus (plus 4,7 procent), mocht zich de winnaar noemen op het Damrak. De automatiseerder wil zijn branchegenoot ICM Group overnemen. Dat werd maandag nabeurs bekend.

De euro noteerde stabiel op 1,2925 dollar vergeleken met 1,2930 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa maandag.

Meer over