Damrak breidt winst uit

AMSTERDAM (ANP) - De belangrijkste beursgraadmeters in Amsterdam hadden dinsdag de opgaande lijn weer te pakken, gesteund door stevige koerswinsten van vastgoedfondsen. Licht hogere standen op Wall Street gaven de handel in Amsterdam een extra duwtje in de rug.

Rodamco Europe verraste beleggers voor de opening van de beurs met de aankondiging dat het wordt overgenomen door het Franse vastgoedfonds Unibail. Daarop schoot het aandeel bij de opening ruim 11 procent omhoog. Een uur voor het slot noteerde het aandeel 9 procent hoger op 118,24 euro. Unibail financiert de overname met aandelen. Het bod komt neer op 124,80 euro per aandeel.

De AEX, de index van de meest verhandelde fondsen in Amsterdam, stond op 524,65 punten. Dat betekent een winst van 5,4 punten, ofwel ruim 1 procent en een nieuw hoogtepunt dit jaar. De index voor middelgrote fondsen, de MidKap, verbeterde 1,3 procent tot 742,39 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen deden het wat rustiger aan met winsten tussen de 0,4 en 0,8 procent.

Profiteren

De hele vastgoedsector in Amsterdam kon profiteren van het nieuws van Rodamco. In de MidKap werden Wereldhave en Corio 1,7 respectievelijk 1,6 en 2,6 procent hoger gewaardeerd. VastNed Retail werd 2,5 procent duurder.

Behalve de vastgoedfondsen deed ook ABN Amro het goed. Het bankconcern werd 2,4 procent meer waard dankzij nieuwe overnamegeruchten. Volgens de Britse krant Sunday Telegraph is de Spaanse bank Santander samen met Royal Bank of Scotland een bod op (delen van) ABN Amro aan het voorbereiden.

Dalers

De AEX-index telde slechts zes dalers. De chipmachineproducent ASML verloor 1,1 procent waarmee deze onderaan stond. Beleggers lieten het aandeel vallen na een omzetwaarschuwing van de Amerikaanse chipproducent AMD. Dit bedrijf liet ook weten de investeringen dit jaar met een vijfde te verlagen.

Op de lokale markt in Amsterdam kreeg het aandeel Spyker een duw omlaag van 4,7 procent. Volgens De Telegraaf plaatste Ernst & Young, de nieuwe accountant van de sportwagenfabrikant, ,,significante'' vraagtekens bij de overlevingskansen van de onderneming. Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3435 dollar vergeleken met een stand van 1,3425 dollar bij het slot van de Europese handel vorige week donderdag.

Meer over