Dai-Ichi hielp afperser Nomura met kredieten

Het schandaal rond de Japanse effectenbank Nomura heeft dinsdag een verrassende wending genomen. Justitie deed een inval bij de bank Dai-Ichi Kangyo....

Van onze economische redactie

AMSTERDAM

Ook een dochter van Dai-Ichi kreeg bezoek van justitie, die de bank ervan verdenkt Koike voor 26 miljoen dollar aan leningen te hebben verstrekt. Koike wendde dit kapitaal aan om aandelenbelangen te kopen in Nomura en drie andere effectenhuizen.

Koike en zijn broer Yoshinori werden vorige week gearresteerd, omdat ze 433 duizend dollar van Nomura hadden gevraagd èn gekregen. In ruil garandeerden zij de rust tijdens de aandeelhoudersvergadering van Nomura. In Japan is het tijdenlang gebruik geweest dat de georganiseerde misdaad de aandeelhoudersvergaderingen van grote bedrijven op stelten zette. Slechts door een fors bedrag te betalen, konden de ondernemingen de rust afkopen.

Het is ondernemingen verboden om op de eisen van afpersers in te gaan. Nomura deed dat toch, reden voor justitie om vorige week naast Koike en diens broer twee voormalige directeuren te arresteren en de burelen van Nomura te doorzoeken.

Naast het krediet van 26 miljoen aan Koike om de aandelen in onder meer Nomura te kopen, leende Dai-Ichi ook 5,1 miljoen dollar aan de afperser om eerdere leningen te helpen aflossen. Die lening was zonder zekerheid verstrekt.

Intussen breidde het schandaal rondom Nomura zich gisteren verder uit tot aan het kabinet. Een regeringswoordvoerder liet weten dat drie leden van het kabinet zaken hebben gedaan met Nomura.

Het onderzoek van justitie richt zich tevens op tekenen dat er is gerommeld met zogenoemde VIP-rekeningen voor vooraanstaande klanten als topambtenaren en politici. Nomura ontkent dat deze rekeningen een voorkeursbehandeling kregen.

Meer over