Daar gáát de winst van het afgelopen jaar

Amsterdam Het zwarte gat dreigt. De Amsterdamse effectenbeurs gaat al twee weken naar beneden, in navolging van de grote beurzen wereldwijd, en marktvorsers kunnen nauwelijks redenen bedenken waarom de koersen ‘eigenlijk’ omhoog zouden moeten....

Weinig bemoedigende cijfers werden afgelopen week bekend. De grote (Belgisch-) Nederlandse financiële instellingen ING, Fortis en Aegon presenteerden bruto winstdalingen. Niet omdat ze halsbrekende toeren hebben uitgehaald op de Amerikaanse hypotheekmarkt, maar gewoon, omdat ‘het’ minder gaat. Het feestje zou wel eens afgelopen kunnen zijn, concluderen beleggers daaruit. De financiële wereld, die de afgelopen twee jaar uit zijn voegen barstte, zou wel eens aan de vooravond kunnen staan van een langere periode van neergang.

In ieder geval beleeft de AEX zijn derde dip van 2007. In maart waren het koersdalingen op Chinese beurzen die de rest van de wereld aan het schrikken maakten: misschien ging het allemaal toch niet zo goed in het grootste Aziatische land. Allerlei opkomende markten leken daarop hun opmars te moeten staken, maar na twee weken bleek dat het loos alarm was: binnen een paar dagen was de schade aan de Amsterdamse koersen hersteld, waarna de AEX vrolijk richting de 560 punten trok.

De kredietcrisis maakte daar een eind aan: de AEX dook in augustus onder de 500 punten, maar ook nu wonnen de optimisten. Waarom maken we ons druk om een paar Amerikaanse huizenbezitters die hun hypotheeklasten niet langer kunnen opbrengen? Nee hoor, er is niets aan de hand.

De derde dip is de kredietcrisis in herziene versie: de vrees overheerst dat we er nog niet vanaf zijn en de miljardenafschrijvingen bij investeringsbanken en winstdalingen bij de andere banken bevestigden die verwachting.

Al met al dreigt 2007 voor de Amsterdamse belegger een zeer matig jaar te worden. Het vorige jaar werd uitgeluid op een AEX-slotstand van 495,34 punten. Daar zit de index nu nog een kleine 4 procent boven. Goed, dat is meer dan een Plusrekening van de Postbank opbrengt, maar voor het risico dat met aandelen wordt gelopen – zie de achtbaan die Euronext Amsterdam dit jaar was – verwacht de belegger een hogere vergoeding.

Geert Dekker

Meer over