Daadkracht van HBG dwingt aannemers tot handelen

Fusieperikelen houden de aannemers al langer in de greep, maar deals tussen de grotere beursgenoteerde Nederlandse aannemers slagen maar zelden....

Verschil tussen het sterk internationale HBG en Volker Stevin is dat het laatste bedrijf zijn heil dichter bij huis zoekt. Jaren geleden leed het namelijk zware verliezen op exotische projecten, onder meer in Nigeria.

Maar wie in Nederland naar grote overnamekandidaten speurt, moet zich behelpen met een beperkt aanbod. Er is slechts een handjevol beursgenoteerde aannemers - Ballast Nedam, Boskalis, HBG, Volker Stevin, Heijmans, NBM-Amstelland en Kondor Wessels - met een omzet van meer dan een miljard. Gespeculeerd wordt al op de volgende grote alliantie. Op de beurs worden de kleinere spelers Heijmans en BAM gezien als mooie overnamekandidaten. Heijmans omdat het de laatste jaren goed draait en BAM omdat het problemen heeft. In Duitsland leed bedrijf het vorig jaar grote verliezen.

Maar cultuurverschillen in het kleine Hollandse aannemerswereldje kunnen allianties dwarsbomen. HBG aasde jarenlang op Volker Stevin, maar stuitte op fel verzet. Boskalis wilde Ballast Nedam inlijven, maar bleef na grote scepsis onder het Ballast-personeel uiteindelijk met lege handen staan.

Vraag is of de bedrijfsculturen van Volker Stevin en Kondor Wessels bij elkaar passen. Beide bedrijven zijn decentraal georganiseerd, maar verschillen zijn er ook. Volker Stevin is een Rotterdamse beursfonds. Kondor Wessels, hoewel beursgenoteerd, heeft nog altijd veel weg van een gesloten Rijssens familiebedrijf. Sterke man is bestuurder en grootaandeelhouder Dick Wessels.

De selfmade man zal na de aandelenruil de grootste aandeelhouder van de combinatie worden. Wie Kondor Wessels wil overnemen moet met Wessels door één deur kunnen. Daar staat tegenover dat de transactie zeker doorgaat als Wessels er zijn zinnen op heeft gezet. Het wachten is dan op de volgende alliantie in de Nederlandse bouwwereld.

Hans Faber

Meer over