Curator jaagt op Belgische KBC Bank in Madoff-zwendel

Acht jaar na de aanhouding van de Amerikaanse megazwendelaar Bernie Madoff is de affaire nog nog lang niet afgewikkeld. De curator eist 170 miljoen euro van de Belgische KBC Bank. Onlangs verkocht hij nog twee horloges van de meesteroplichter.

Marc van den Eerenbeemt
Bernard Madoff loopt langs de pers bij zijn aankomst voor de rechtbank in New York, maart 2009. Beeld Getty Images
Bernard Madoff loopt langs de pers bij zijn aankomst voor de rechtbank in New York, maart 2009.Beeld Getty Images

New Yorker Bernie Madoff werd in 2008 aangehouden nadat zijn zonen bij de politie hadden gemeld dat hij een groot piramidespel runde. De inleg van nieuwe cliënten werd als 'rendement' uitgekeerd aan bestaande cliënten. De geldstroom was zo gestaag dat steeds nieuwe klanten verzochten om te worden toegelaten tot de fondsen van Bernard L. Madoff Investment Securities. Hij was inmiddels een gerespecteerde figuur op Wall Street, als voorzitter van als technologiebeurs Nasdaq en als cultureel filantroop.

Het geld stroomde ook toe uit het buitenland. Nederlandse banken, bedrijven en particulieren zouden circa 1,9 miljard euro hebben gestoken in de zogenoemde Ponzi-fraude van Madoff. Vroege inleggers profiteerden wel van het opzetje, zoals de Spaanse Banco Santander. Die betaalde al ruim 200 miljoen euro winst terug aan de failliete boedel.

Ontmaskerd

Madoff werd uiteindelijk ontmaskerd door zijn zonen Mark en Andrew. Zij gaven hun vader aan, nadat hij hen zijn daden had opgebiecht. De vader werd veroordeeld tot 150 jaar cel. Zijn zoons zijn inmiddels overleden. Mark pleegde zelfmoord, Andrew stierf in 2014 aan kanker.

De afwikkeling van de fraudezaak bleek een internationale en kostbare onderneming. Twee jaar geleden werden de kosten voor de ontmanteling van het investeringsfonds al geraamd op meer dan een miljard dollar.

Curator Irving Picard blijkt daarbij een vasthoudend jager. De Belgische krant De Tijd meldde afgelopen weekeinde dat hij vorig jaar een nieuwe claim indiende tegen de Belgische KBC Bank. Hij eist 172 miljoen euro. Dat is geld van beleggers bij Madoff dat via een op de Kaaiman Eilanden gevestigd fonds, Harley International, terechtkwam bij KBC.

De claim werd eerder afgewezen, toen KBC zich verweerde bij een rechter in New York. De curator had volgens de rechter niet het recht geld terug te vorderen dat via een buitenlands bedrijf - Harley International - terecht was gekomen bij een andere buitenlandse ontvanger - KBC. Ook oordeelde de rechter dat de curator zelf moest bewijzen dat KBC zich bewust was geweest van de kwalijke herkomst van het geld.

Picard diende al voor meer dan 50 miljard dollar van dergelijke claims in bij partijen die konden profiteren van Madoffs zwendel. Ondertussen worden ook de kleintjes niet vergeten. Twee maanden geleden liet de curator nog twee horloges van Madoff veilen, beide van het merk Patek Philippe. Opbrengst circa 75 duizend euro per stuk. Het geld moet ten goede komen aan de slachtoffers.

Bernie Madoff in 2009. Beeld epa
Bernie Madoff in 2009.Beeld epa
Meer over