Curator eist laatste miljoenen Ruth Madoff

NEW YORK (ANP) - De curator die jaagt op de verdwenen miljarden van miljardenzwendelaar Bernard Madoff, wil diens echtgenote Ruth Madoff haar laatste miljoenen afhandig maken ten bate van gedupeerde beleggers. Woensdag heeft de bewindvoerder een rechtszaak tegen haar aangespannen.

Een advocaat van Ruth Madoff noemde de aanklacht ,,verbijsterend en totaal onterecht'', omdat ze al afstand heeft gedaan van het merendeel van haar bezittingen. In een deal met justitie is afgesproken dat ze 2,5 miljoen dollar mocht houden. Maar volgens curator Irving Picard heeft de echtgenote van de grootste beursfraudeur in de geschiedenis van Wall Street ,,direct of indirect'' bijna 45 miljoen dollar verdiend aan de financiële malversaties van haar man. Het maakt voor hem geen verschil of Ruth Madoff op de hoogte was van de fraude of niet, schrijft hij in de aanklacht.

,,Terwijl Madoffs misdaden veel investeerders hebben berooid en liefdadigheidsinstellingen hebben gedecimeerd, blijft mevrouw Madoff een persoon met een aanzienlijk vermogen'', aldus Picard. ,,De ongelijkheid tussen mevrouw Madoffs financiële voordelen en de economische ellende van Madoffs klanten maakt deze actie noodzakelijk.''

De 71-jarige Amerikaan werd in juni veroordeeld tot 150 jaar gevangenisstraf wegens de megaoplichting met een soort piramidespel, waarmee hij wereldwijd beleggingsfondsen, banken, beroemdheden en kleine beleggers oplichtte voor naar schatting 65 miljard dollar.

Meer over