'Curacaose bank spil miljardenfraude'

De op Curaçao gevestigde bank FCIB is de spil van een omvangrijke belastingfraude. Dat meldde de Britse krant The Guardian....

ANP

Het Openbaar Ministerie in Nederland maakte begin september bekend onderzoek te doen naar de First Curaçao International Bank. De bank zou zonder vergunning opereren in Nederland en er zijn verdenkingen van betrokkenheid bij belastingfraude. De fiscale recherche heeft een inval gedaan bij een kantoor en woning in Berg en Dal. Ook in Groot-Brittannië zijn volgens The Guardian diverse kantoren binnengevallen. Het kantoor van FCIB op Curaçao is sindsdien gesloten en de rekeningen zijn bevroren.

Ongeveer 2500 Britten hebben via FCIB voor 5 miljard pond (ruim 7 miljard euro) de Britse belastingdienst opgelicht, stelt The Guardian. Dat gebeurde via een zogenoemde btw-caroussel. Oplichters maken in een dergelijk systeem handig gebruik van de bepaling dat er geen btw betaald hoeft te worden over binnen de EU ingevoerde goederen. Bij doorverkoop van de artikelen wordt vervolgens wel btw ingehouden, die niet wordt afgedragen aan de fiscus. De fraudeurs pompten volgens The Guardian via verschillende bedrijven goederen rond, zodat ze herhaaldelijk btw konden innen.

De oliehandelaar John Deuss is topman bij de bank. Hij neemt op de lijst van rijke Nederlanders van Quote de zeventiende plek in met een geschat vermogen van 1 miljard euro. Tegen The Guardian heeft hij ontkend betrokken te zijn bij de fraude.

Deuss is herhaaldelijk in het nieuws gekomen wegens geruchtmakende olietransacties. Zo meldde Quote medio jaren negentig dat hij in 1976 als eerste oliehandelaar de olieboycot tegen Zuid-Afrika had geschonden. Hij zou de Russen een tanker vol met olie ter waarde van 101 miljoen dollar afhandig hebben gemaakt en naar Zuid-Afrika hebben doorgevoerd.

Meer over